Agent britanske tajne službe: "BiH je bila škola za mnoge vođe Al Qaede"

Agent britanske tajne službe: "BiH je bila škola za mnoge vođe Al Qaede"

Screenshot: BBC

BIVŠI pripadnik Al Qaede, a danas agent britanskih tajnih službi MI5 i MI6, Saudijac Aimen Dean rekao je u intervjuu BBC-u da je Bosna i Hercegovina bila "škola u kojoj su stvoreni mnogi talentirani vođe AL Qaede".

Dean je razočaran otišao iz Al Qaede 1998. godine i tada se počeo boriti protiv terorizma. Iscrtao je shemu funkcioniranja terorista koje je predvodio Osama bin Laden te otkrio da se znatan broj ljudi iz vrha piramide borio u BiH tijekom rata. I on je bio jedan od njih.

Još kao tinejdžer s prijateljem Halidom el-Hadžom, koji je kasnije postao lider Al Qaede u Saudijskoj Arabiji, priključio se mudžahedinima u BiH početkom srpske agresije 1992.

"To je bilo iskustvo koje mi je otvorilo oči. Odjednom sam se našao na brdu u BiH s puškom. Imao sam osjećaj da sudjelujem u pisanju povijesti. U kampovima za obuku učili smo o ratnim taktikama i vojnim manevrima. Bio sam s ljudima drugih nacionalnosti kojima je svima bilo zajedničko da su muslimani. I svi su bili tu da bi sudjelovali u džihadu kako bi se obranio bosanski narod", ispričao je Dean.

"Želio sam poginuti i biti mučenik"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se pomirio s tim da bi mogao poginuti, čak je i želio biti "mučenik".

"Pred kraj rata u BiH oni koji su preživjeli počeli su usvajati antizapadni osjećaj da međunarodna zajednica kuje zavjeru protiv muslimana u BiH, te da izokreću njihovu ratnu pobjedu. Tako se barem činilo. Zbog toga su počeli smatrati da se Zapad bori protiv islama kao religije. To je dovelo do daljnje radikalizacije, pa im je lako bilo transformirati se iz mudžahedina u radikalnog džihadista", objasnio je Dean.

Jedan od njih je Halid Šeik Muhamed, optužen da je osmislio napade na SAD 11. rujna. Dean je rekao da je Šeik Muhamed bio razočaran što je poslije rata u BiH bila formirana sekularna vlada, a ne šerijatska vlast. Govorio je, kaže Dean, da treba razmišljati o drugoj fronti za borbu za islam te oživiti duh džihada u muslimanskom svijetu.

"Mislim da je taj njegov govor bio prvi pokazatelj da se džihad od instrumenta za borbu za muslimane pretvorio u instrument obaranja režima i terorističkog rata. I protiv Amerike i protiv interesa te zemlje u regiji", kazao je Dean te dodao da se još u BiH znalo da su ti mudžahedini spremni biti radije teroristi nego vojnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara