Ako Rusija prekine opskrbu, Europa ostaje bez četvrtine plina

 Foto: Gazprom

GLOBALNA energetska tržišta pozorno promatraju krizu u Ukrajini i analiziraju moguće implikacije na opskrbu Europe prirodnim plinom.

Oko 40 posto ruskog prirodnog plina za zapadnu Europu prolazi kroz Ukrajinu, a radi se o 104 milijuna kubičnih metara dnevno.
 
Ipak, trenutna kriza znatno se razlikuje od ranijih, iz 2006 i 2009. godine, jer sada postoje alternativni pravci dobave, Sjeverni tok – plinovod koji vodi od Rusije do Njemačke, koji ima kapacitet od 90 milijuna kubičnih metara dnevno, što je blizu količini koja prolazi kroz Ukrajinu. 
 
Prema podacima koje navodi "Platts" ovaj plinovod trenutno je na 46 posto kapaciteta. Osim toga, popunjenost plinskih skladišta u Njemačkoj trenutno iznosi 60 posto kapaciteta.
 
Ukoliko bi tranzit plina kroz Ukrajinu bio blokiran dulje vrijeme, rezervni kapaciteti plinovoda Sjeverni tok i Yamal, kao i spot tržišta na Njemačkim čvorištima, mogli bi se koristiti za opskrbu Italije i Austrije.
 
Skladišta u Italiji trenutno su na 50 posto kapaciteta, a kapacitet dobave mogao bi se povećati za 80 milijuna kubičnih metara dnevno. Osim toga, mogao bi se povećati uvoz tekućeg plina LNG-a.
 
Problemi sa opskrbom plina Europe znatno bi se pojačali ako bi se Rusija, u slučaju eskalacije krize, potpuno isključila plinske tokove. U tom slučaju, Europa ostaje bez 25% potrebnog plina te će biti prisiljena potražiti nove izvore, kao što je pojačan uvoz tekućeg plina (LNG), te prebacivanje industrijskih korisnika i elektrana na druge izvore energije poput lož ulja.
 
Da napetosti u Ukrajini ne bi trebale ugroziti opskrbu plinom smatra i Paolo Scaroni, izvršni direktor talijanske energetske kompanije ENI.
 
Čak i kada bi Rusija potpuno prestala opskrbljivati Europu preko Ukrajine, kratkoročno ima dovoljno zaliha, koje mogu zadovoljiti potražnju, rekao je Scaroni, a prenosi Platts.
 
"Ako se to dogodi, iako ne vjerujem da će se dogoditi... Ne očekujemo probleme sa opskrbom, ostatak ove zime. Skladišta su dovoljno puna te mogu zadovoljiti potrebe.“, dodaje Scaroni.
 
Talijanski EI ima 20-postotni udio u Gazpromovom plinovodu Južni tok, kojim bi se plin preko Crnog mora počeo isporučivati krajem 2015. godine. Početkom opksrbe kroz taj plinovod problemi u Ukrajini više ne bi bili prijetnja sigurnoj opskrbi.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara