Ako sud u Haagu sutra odbije hrvatsku tužbu, od Srbije se neće moći tražiti ratna odšteta

Foto: Arhiva

PRED Međunarodnim sudom pravde u Haagu sutra počinje rasprava u postupku u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno tuže za genocid u Domovinskom ratu...

Rasprava o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi trajat će od 3. ožujka do 1. travnja i bit će javna, osim iskaza svjedoka čiji je sadržaj tajan do završetka rasprave.

Tako će u naredna četiri tjedna pred Sud stati brojni svjedcoci koji će iznijeti dokaze o etničkom čišćenju Hrvata, odnosno o genocidu nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj za vrijeme Oluje.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ovaj je tjedan podsjetila da tužbe nisu povučene jer uvjeti nisu ispunjeni i rekla kako je važno da sve što će se događati u sudskom procesu, vezano na prošlost i 90-te.

"Zadaća političara je da brinu o današnjici i sutrašnjici i svakako će naši napori ići u tom pravcu da današnjica i budućnost ne budu zarobljeni tragedijama koje su se događale u 90-ima", poručila je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obje strane misle kako imaju dobre šanse, a presuda u postupku koji je počeo podizanjem hrvatske tužbe 1999. očekuje se u roku od godine dana. Evo komentara predsjednika Ive Josipovića.

"Više se moglo postići nekim dogovorom u nekoj ranijoj fazi, ali takve su bile, uglavnom bih rekao, političke okolnosti. Dogovora nije bilo. Vidjet ćemo što će sud odlučiti", kazao je Josipović.

Prema hrvatskoj tužbi; u četiri godine rata počinjen je genocid etničkim čišćenjem Hrvata, njihovim raseljavanjem, uništavanjem imovine, zatočenjima po logorima i ubojstvima više od 10 tisuća osoba.

I Srbija od Hrvatske traži da se kazne počinitelji i nadoknadi šteta Srbima te ukinu nacionalni blagdani Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Ako sud odbaci tužbe, odbačena je i mogućnost Hrvatske da pravnim putem traži ratnu odštetu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara