Aktivan već četvrti dan za redom: Probudio se jedan od najvećih vulkana na Islandu

Screenshot: Wikipedia

JEDAN od najvećih vulkana na Islandu, Bardarbunga, bio je aktivan i utorak, četvrti dan zaredom, a stručnjaci zasad ne mogu reći hoće li erumpirati, javile su tamošnje vlasti.

Islandski meteorološki zavod proglasio je u ponedjeljak "narančasti" stupanj opasnosti za zrakoplovstvo, zbog "pojačane vulkanske aktivnosti i pojačane mogućnosti erupcije". Iznad narančastog je samo "crveni" stupanj koji se uvodi kada počne erupcija.

Bardarbunga je golem vulkan ispod ledenjaka na jugu zemlje.

Znanstvenici ocjenjuju da će, počne li erumpirati, poremetiti zračni promet na sjeveru Europe i na sjevernom Atlantiku zbog izbacivanja pepela. Usto može nanijeti znatnu štetu Islandu zbog otapanja leda koje može prouzročiti poplave.

Meteorološki zavod, zadužen za praćenje aktivnosti vulkana, zabilježio je u zadnja četiri dana, do utorka ujutro, oko 2600 potresa magnitude do 4,5, povezanih s njegovom aktivnosti.

Islandsko sveučilište je u utorak izjavilo za javnu televiziju RUV da se magma još nije približila površini i da je od nje udaljena "tri do sedam kilometara".

Erupcija vulkana Eyjafjallajoekulla 2010. prouzročila je najveće službeno zatvaranje zračnog prostora u mirnodopsko vrijeme, kada je u mjesec dana otkazano više od 100.000 letova a više od osam milijuna putnika je bilo blokirano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara