Aktualni slovački premijer Fico mora u drugi krug predsjedničkih izbora

Foto: Guliver Image/Getty Images

SOCIJALDEMOKRATSKI premijer Robert Fico vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih u subotu u Slovačkoj, ispred bogatog filantropa Andreja Kiske, nakon prebrojavanja gotovo 60 posto glasačkih listića, po podatcima izbornog povjerenstva.

Fico dobiva oko 28 posto glasova, a Kiska oko 24 posto, po ocjeni dnevnog lista SME-a, na temelju službenih podataka povjerenstva. Ako se taj rezultat potvrdi, njih će dvojica ući u drugi krug koji je predviđen za 29. ožujka.

Kiski je za vratom mlad i ambiciozan odvjetnik Radoslav Prochazka s oko 21 posto glasova birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi izbori su neka vrsta referenduma o meni i o mojoj stranci Smer-SD", rekao je Fico u subotu kasno navečer, smjerajući na upozorenje njegovih kritičara da sva vlast ne smije biti u rukama jedne stranke.

Ficova pobjeda na predsjedničkim izborima omogućila bi Smer-SD-u potpunu kontrolu nad predsjedništvom, parlamentom (83 od 150 mjesta od 2012.) i vladom, što je prvi takav slučaj otkako je Slovačka stekla neovisnost 1993.

Novi predsjednik će prisegnuti 15. lipnja, kada sadašnjem predsjedniku s ljevice Ivanu Gašparoviču istječe drugi mandat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara