Al-Qaida jača nego ikad!

Foto: Guliver image/Getty images

NAJOZLOGLAŠENIJA teroristička organizacija u svijetu, al-Qaida, kontrolira više teritorija u arapskom svijetu nego ikad ranije u svojoj povijesti.

Prema engleskim i arapskim izvješćima i procjenama pojedinih džihadističkih web stranica, njihova vlast počinje od okolice Alepa u zapadnoj Siriji pa sve do manjih područja Faludže u središnjem dijelu Iraka. To je teritorij koji se proteže na 400 milja u samom srcu Bliskog istoka, piše CNN.

Lider al-Qaide Ayman Al-Zawahiri  otkrio je u svojoj autobiografiji iz 2001. "Vitezovi pod Prorokovim barjakom" da je njihov strateški cilj preuzimanje kontrole nad državama ili dijelovima država u muslimanskom svijetu te uvođenje talibanskog načina života. Bez tog cilja njihove akcije "neće značiti ništa".

Irački ogranak al-Qaide preuzeo je kontrolu nad dijelovima grada Faludže i dijelovima grada Ramadija u nemirnoj iračkoj pokrajini Anbar gdje većinom žive sunitski muslimani koji smatraju da šijitska linija koja dominira u iračkoj vladi premijera Nurija Al-Malikija tretira sunite kao građane drugog reda.

Ogranak al-Qaide u tom području, tj. Islamska Država Irak i Sirija (ISIS) također djeluje u Siriji gdje je jak u mnogim područjima oko Alepa i na sjeverozapadu zemlje. Fronta Al-Nusra tvrdi da kontrolira barem desetak sirijskih gradova te da je uspostavila svoju vladu u gradovima Binnish, Taum i Saraqib. To bi značilo da saveznici al-Qaide kontroliraju veći dio sjeverne i sjeverozapadne Sirije, neke dijelove istočne Sirije te veći dio pokrajine Anbar, što je trećina iračkog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta Sirijaca ipak je nezadovoljno širenjem al-Qaide zbog čega dolazi do velikih sukoba Jedan od njih je i sukob ISIS-a i saveza pobunjeničkih frakcija u Siriji,, uključujući i drugog al-Qaidinog saveznika, Al-Nusru. ISIS je zbog toga bio prisiljen povući se iz nekoliko ključnih sirijskih gradova.

Sukobi između sirijskih pobunjenika mogli bi ići na ruku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zbog čega bi SAD mogao povećati svoje pošiljke oružja "umjerenim" sirijskim pobunjenicima u Slobodnoj sirijskoj vojsci.

Povećanje američke pomoći vrlo vjerojatno neće značajno utjecati na sukobe u Siriji, što bi značilo da će Asad ostati na vlasti i da će se rat nastaviti, tvrdi CNN.

Državni tajnik John Kerry rekao je kako će SAD učiniti sve kako bi pomogao iračkoj vladi da kontrolira Anbar, ali i da neće poslati svoje vojnike natrag u ovu bliskoistočnu zemlju.

CNN piše kako širenje al-Qaide na Bliskom istoku ne predstavlja nužno ugroženost SAD-a na domaćem terenu, ali da su europske zemlje s pravom zabrinute. Zemlje poput Velike Britanije, Norveške, Danske i Nizozemske, čiji su građani uvučeni u rat u Siriji, strahuju da bi veterani iz sirijskog rata pri povratku u svoje domovine mogli pokrenuti terorističke napade u Europi. Zbog toga bi SAD trebao pažljivo pratiti strane ratnike koji su se priključili terorističkim skupinama u Siriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara