Alarmantni podaci: Broj zaposlenih u godinu dana pao za 26,4 tisuće osoba

 Ilustracija: Index

POSLJEDNJI podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o zaposlenosti ukazuju na nastavak rasta broja ukupno zaposlenih na mjesečnoj razini te njegov daljnji pad na godišnjoj razini. Tako je ukupan broj zaposlenih u lipnju iznosio 1.361.510 osoba što u odnosu na svibanj predstavlja povećanje za 1,4% odnosno broj zaposlenih se povećao za 18.688 osoba. Promatrano na godišnjoj razini ukupan broj zaposlenih nastavlja s negativnom stopama rasta pa je u odnosu na lipanj 2013. broj ukupno zaposlenih niži za 1,9% odnosno 26.457 osoba, navodi se u analizi RBA.
 
Broj zaposlenih u pravnim osobama 1.124.946
 
I broj zaposlenih u pravnim osobama bilježi rast na mjesečnoj te pad na godišnjoj razini. Naime, u lipnju je ukupan broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio 1.124.946 osoba što je više za 8.740 osoba u odnosu na svibanj (+0,8%) te 16.442 osobe manje u odnosu na prošlogodišnji lipanj (-1,4%).
Nastavak negativnih trendova na godišnjoj razni odražava tešku situaciju na tržištu rada što potvrđuje podatak o padu broja ukupno zaposlenih u pravnim osobama u prvoj polovici godine u odnosu na isti period lani (-1,8%).
 
Pri tome je zabilježen značajan pad u djelatnostima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 19,9% dok značajan doprinos ukupnom padu (zbog značajnog udjela broja zaposlenih u ukupno zaposlenima u pravnim osobama) dolazi od smanjenja broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji (-2,1%), trgovini na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala (-1,4%) te javne uprave i obrane, obvezno socijalno osiguranje (-1,5%).
 
Dodatno pogoršanje na jesen
 
Snažniji negativni trend ublažilo je pojačano zapošljavanje u djelatnostima obrazovanja (+0,6%) te djelatnostima pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane (+2%).
 
"Pozitivne stope rasta na mjesečnoj razini posljedica su pojačanog zapošljavanja u turističkom sektoru što potvrđuje podatak o mjesečnom rastu broja zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane (+11,9%). Pri tome će se dolaskom jeseni i završetkom glavne turističke sezone sezonski radnici ponovno vratiti u nezaposlenost što će prekinuti pozitivan niz rasta broja zaposlenih na mjesečnoj razini.“, smatraju analitičari RBA.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara