Alenka Bratušek prva žena na čelu Slovenije: Pala Janšina Vlada, nova mandatarka potvrđena

Alenka Bratušek prva žena na čelu Slovenije: Pala Janšina Vlada, nova mandatarka potvrđena

Foto: Jure Erzden/Delo/Cropix

PALA je vlada Janeza Janše. Za novu je mandatarku slovenske Vlade, nakon 12 sati rasprave u parlamentu, izabrana Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije.

Zastupnici u slovenskom parlamentu sa 55 glasova za i 33 protiv izglasovali su konstruktivno nepovjerenje Vladi Janeza Janše i za novu mandatarku potvrdili šeficu Pozitivne Slovenije Alenku Bratušek. No, Janša će, do prisege nove vlade, voditi tehnički kabinet i obavljati sve poslove.

Bratušek je u prisezi zahvalila na izboru i povjerenju i naglasila da potporu smatra poticajem za slovenski put naprijed. Bit će teško, ali imam povjerenje u naše ljude, bit ću otvorena za suradnju, rekla je Bratušek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ratifikacija hrvatskog članstva u Europskoj uniji nije samo pitanje dobrosusjedskih odnosa nego i geostrateški interes"

Alenka Bratušek je prva žena na čelu Slovenije. Ta 42-godišnjakinja iz Celja imat će pune ruke posla, a prvi bi joj trebao biti da s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem stavi točku na i spora o Ljubljanskoj banci i osigura ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Još uoči izbora izjavila je da je ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora slovenski strateški interes. Ponovila je da ratifikacija neće biti upitna, čim se riješi pitanje Ljubljanske banke. Optužila je Janšu da je, povlačenjem Karla Erjavca iz pregovora s Hrvatskom, prekršio postignuti dogovor svih stranaka u Sloveniji.

"Ratifikacija hrvatskog članstva u Europskoj uniji nije samo pitanje dobrosusjedskih odnosa nego i geostrateški interes. Predsjednici stranaka već su se o tome dogovorili na sastanku kod predsjednika Republike i vjerujem da smo se svi spremni toga držati. Pa i onaj koji je dan nakon sastanka dogovor prekršio", poručila je Bratušek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara