Američka zapadna obala: "Ovo više nisu prosvjedi, nego pobuna"

Američka zapadna obala: "Ovo više nisu prosvjedi, nego pobuna"

Screenshot: PressResetRadio/YouTube

PROSVJEDNICI su se u petak sukobili s policijom tijekom prvosvibanjskih mimohoda u nekoliko gradova na američkoj zapadnoj obali, a pripadnici snaga reda odgovorili su šok bombama i suzavcem, izvijestili su mediji i policija.

Protukapitalistički prosvjednici kamenjem su gađali policajce u Seattleu. Demonstranti u Oaklandu u Kaliforniji i još nekoliko gradova prosvjedovali su protiv niza policijskih ubojstava nenaoružanih crnaca, prenose lokalni mediji.

Fotografije i video snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju prosvjednike kako razbijaju izloge u Seattleu dok ih policija rastjeruje šok bombama. Demonstranti su zapalili smeće i oštetili najmanje dvadesetak automobila, objavila je policija."Ovo više nisu prosvjedi, nego pobuna", rekao je zapovjednik policije u Seattleu Chris Flower.

Najmanje tri policajca su ozlijeđena, od čega dvojica teško, a uhićeno je najmanje 16 ljudi, priopćila je policija u tom gradu.

Nekoliko stotina prosvjednika prošlo je u petak navečer ulicama Oaklanda nakon mirnih prosvjeda dan ranije.

Više od stotinu izloga restorana i banaka uz njihovu rutu razbijeno je, a uhićeno je nekoliko ljudi. Najmanje jedno vozilo je spaljeno, a nekoliko ih je oštećeno na parkiralištu lokalnog autosalona.

Šok bombe i suzavac korišteni su i u Portlandu kada su prosvjednici zasuli policajce različitim predmetima ozlijedivši jednog policijskog službenika.

Prosvjednici se svake godine okupljaju na 1. svibnja, Međunarodni praznik rada kako bi ukazali na radničke probleme i imigranstko pitanje, a ove su ih godine iskoristili da bi prosvjedovali i protiv policijskog nasilja.

Brojni prosvjedi u drugim gradovima diljem SAD-a prošli su bez ozbiljnih incidenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara