Američki Kongres ukida regulaciju Wall Streeta uvedenu nakon "Velike recesije"

Američki Kongres ukida regulaciju Wall Streeta uvedenu nakon "Velike recesije"

Foto: Shutterstock

ZASTUPNIČKI dom američkog Kongresa u kojem većinu imaju republikanci, donio je u srijedu više mjera koje će, ističe Bijela kuća, "oslabiti i potkopati" veliku financijsku reformu Dodd-Frank donesenu nakon krize koja je izbila 2008. i dobila ime "Velika recesija".

Usprkos prijetnji veta predsjednika Baracka Obame dom je odobrio paket mjera obuhvaćenih jednim dokumentom s 271 glasom 'za' i 154 'protiv'. Protiv su uglavnom glasovali demokrati.

Zakon koji još treba prihvatiti Senat, pomaknut će obvezu velikih banaka da se riješe nekih derivata s 2017. na 2019., na temelju takozvanog Volckerova pravila, nazvanog po imenu bivšeg predsjednika američke središnje banke Paula Volckera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savezne rezerve su još u prosincu dale bankama rok, pomaknuvši krajnji rok za usklađivanje do 2017.

"Iznenađuje da veliki poslovni bankari, poznati po svojoj oštroumnosti i spremnosti da savjetuju klijente kako će restrukturirati svoje tvrtke pa i čitave sektore, u više od pet godina nisu kadri reorganizirati svoje vlastite djelatnosti", našalio se tada Paul Volcker (87) u priopćenju.

No republikanci drže da je nužno što prije osloboditi poduzetnike propisa i uredaba koje smatraju skupima za gospodarstvo.

"Američko gospodarstvo teško probavlja tisuće stranica Dodd-Franka i stotine novih uredaba a mali poduzetnici i brojni pojedinci koji traže poslove računaju na Washington kako bi propise učinili podnošljivijima", rekao je republikanac Randy Neugebauer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara