Američki Vrhovni sud odlučuje o istospolnom braku

Američki Vrhovni sud odlučuje o istospolnom braku

Ilustracija: Shutterstock

AMERIČKI vrhovni sud najavio je u petak da će odlučiti mogu li se osobe istog spola vjenčavati u čitavoj zemlji. Najvišem pravosudnom tijelu podnesene su četiri žalbe istospolnih parova koji žele da im se omogući stupanje u brak ili da im se brak prizna, iz Ohija, Michigana, Tennesseeja i Kentuckyja, saveznih država koje ne dopuštaju istospolni brak.

Jednaka zaštita u svim državama

Sud je odobrio održavanje dvoipolsatne rasprave na kojoj će saslušati argumente strana o tumačenju 14. amandmana ustava o braku osoba istog spola.

Po tom amandmanu svim građanima se mora jamčiti jednaka zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na raspravi zakazanoj za drugu polovicu travnja, devetero sudaca će si postaviti dva pitanja: "Zahtijeva li 14. amandman od države da odobri brak osoba istog spola? Zahtijeva li 14. amandman od države da prizna brak osoba istog spola ako je njihov brak pravovaljan i sklopljen izvan države?", navodi se u dokumentu poslanom medijima.

Brak nije zajednica muškarca i žene

Vrhovni sud je još koncem lipnja 2013. poništio američki zakon po kojemu je brak zajednica muškarca i žene. Time je zapravo dao savezna prava na mirovinu, nasljeđivanje i na porezne olakšice svim vjenčanim parovima, heteroseksualnim i homoseksualnim.

Nakon te povijesne odluke, istospolni brak je nastavio krčiti svoj put u SAD-u, u glavama i u zakonima, postavši legalan u 36 od 50 saveznih država i u prijestolnici Washingtonu.

No zabranjen je u četrnaest saveznih država. U četirima državama koje su se žalile Vrhovnome sudu, žalbeni sud je prvi put odlučio da je homoseksualni brak nezakonit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara