Američki dužnosnici namjeravaju podržati slanje oružja u Ukrajinu

Američki dužnosnici namjeravaju podržati slanje oružja u Ukrajinu

Ilustracija: Hina

VOJNO zapovjedništvo NATO-a i dužnosnici američke administracije namjeravaju podržati slanje obrambenog oružja ukrajinskim snagama koje se bore s proruskim separatistima na istoku Ukrajine, objavio je New York Times u nedjelju.

Predsjednik Barack Obama još nije donio odluku o slanju "ubojite pomoći", ali njegova administracija spominje tu temu zbog ponovnog izbijanja sukoba između Kijeva i separatista koje podržava Rusija, izvješćuje dnevnik.

Glavni zapovjednik NATO-a, američki general Philip Breedlove, sklon je slanju obrambenog oružja ukrajinskim snagama, a državni tajnik je otvoren za raspravu, po Timesu.

SAD je optužio Rusiju da vodi rat u Ukrajini, ali je dosad isključivao mogućnost slanja oružja vlastima u Kijevu.

Bijela kuća ograničava američku podršku na "nesmrtonosnu pomoć" koja uključuje zaštitne prsluke, medicinsku opremu i radare za detektiranje minobacačke pucnjave.

"Iako smo usredotočeni na traženje rješenja diplomatskim putem, neprestano procjenjujemo druge opcije kako bi se stvorio prostor za rješenje krize putem pregovora", kazala je za dnevnik glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti Bernadette Meehan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara