Američki haker, član Anonymousa, dobio deset godina zatvora

Američki haker, član Anonymousa, dobio deset godina zatvora

Ilustracija: Molly Crabapple

JEREMY HAMMOND, 28-godišnji haker i politički aktivist, osuđen je na sudu u New Yorku na maksimalnih deset godina zatvora. Na zatvorsku kaznu Hammond je dobio jer je s Anonymousima sudjelovao u objavljivanju tajnih dokumenata firme Strategic Forecasting Inc. (Stratfor).

Na sudu je Hammond priznao da je sudjelovao u krađi dokumenata koji su zatim dostavljeni WikiLeaksu. Bila je to jedna od najuspješnijih operacija Anonymousa, u kojoj su razotkrili veze Stratfora s špijunskom agencijom CIA i drugim agencijama američke vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumenti su, između ostalog, razotkrili da je američka vlada angažirala Stratfor da nadzire prosvjednike aktiviste, kao primjerice članove pokreta Occupy Wall Street i organizacije PETA.

Osim što je na suđenju priznao krivnju za hakiranje Stratfora, Hammond je priznao i da je zajedno s Anonymousima hakirao i druge internetske stranice. Hakirali su stranice vojnih i pravosudnih agencija, kao i sigurnosnih firmi.

"Učinio sam to zato što vjerujem da ljudi imaju pravo znati što vlada i korporacije rade iza zatvorenih vrata. Napravio sam ono što sam smatrao ispravnim", napisao je Hammond u izjavi koja je pročitana prije izricanja presude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara