Američki kardinal Dolan: Hoću li ja biti novi Papa? To pričaju oni koji puše marihuanu!

Američki kardinal Dolan: Hoću li ja biti novi Papa? To pričaju oni koji puše marihuanu!

Foto: AFP

AMERIČKI kardinal Timothy Dolan na upit o glasinama da će on biti prvi Amerikanac na mjestu Pape kazao je kako to mogu pričati samo oni koji puše marihuanu.

Još nije poznato kada će se sastati konklava koja će birati novog Papu, naime prvotno je bilo najavljeno kako će se 117 kardinala susresti između 15. i 19 ožujka, no glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi je izjavio kako bi se kardinali mogli sastati i ranije. S obzirom da Papa nije umro i nema perioda žalosti, postupak će se možda ubrzati. Novi papa se bira dvotrećinskom većinom glasova konklave.

Timothy Dolan jedan je od deset kardinala koji su prema pisanjima medija u užem izboru. 62-godišnji nadbiskup New Yorka ima veliko iskustvo, no upravo njegova matična zemlja mogla bi mu biti najveći neprijatelj prilikom izbora, naveo je BBC dodajući kako kardinali nerado promoviraju kolege koje dolaze iz velikih svjetskih sila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što o svemu kaže Dolan?

"Ja još ne znam ništa niti o tome kada će početi postupak biranja novog Pape. zajedno s drugim kardinalima čekam instrukcije o tome što će se i kada dogoditi. Mislim da nitko ne želi žuriti u konklavu.", kazao je Dolan, prenosi New York Post u tekstu naslova "Pope hope is dope".

Novinari su ga pitali hoće li Benedikt XVI imati kakvu ulogu u izboru novog Pape, možda samo savjetodavnu ili će možda i sudjelovati u izboru?

"Pa, on će imati izvanrednu duhovnu ulogu, zar ne? Njegov primjer, njegove molitve, to će biti njegova glavna uloga.", odgovorio je Dolan dodajući kako je Papa već sam rekao da ne želi imati ikakav direktan utjecaj na konklavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara