Američki liječenik tvrdi: Možemo zaustaviti ebolu!

Foto: Hina

U SAD-u traje debata oko primanja pacijenata zaraženih ebolom. I dok  različiti vidovi prosvjeda izbijaju diljem SAD-a, stručnjaci iz područja zaraznih bolesti pokušavaju umiriti javnost.

Doktor Thomas Frieden, ravnatelj CDC-a (Centra za nadzor i prevenciju bolesti), na američkoj nacionalnoj televiziji izjavio je za CBS i NBC News da ima potpuno povjerenje u kapacitete i kadrove koji djeluju na suzbijanju ebole, i kako je u potpunosti siguran da se epidemija u Africi može zaustaviti.

Službenici CDC-a i izvori iz bolnice Emory naglasili su kako je dio opasnosti vezane uz ebolu taj što se ona pojavljuje u zemljama koje imaju ograničene kapacitete i mogućnosti zdravstvenog djelovanja. Putem rigidnog inzistiranja na higijenskim protokolima i putem  korištenja adekvatne opreme za nadziranje hidratacije organizma i krvarenja, opasnosti ebole mogu biti smanjene.

"Znamo kako zaustaviti ebolu", rekao je Frieden u nedjelju za NBC.

"Radi se o staromodnom, običnom i jednostavnom javnom zdravstvu. Treba naći pacijente, osigurati im liječenje, ustanoviti s kime su dolazili u kontakt, educirati ljude, provoditi infekcijske kontrole u bolnicama. Ukoliko se sve to čini, i to jako pažljivo, ebola nestaje", navodi Frieden. Uz to, ističe kako zdravstvena agencija šalje 50 stručnjaka iz područja javnog zdravstva u tri pogođene afričke zemlje u sljedećih 30-ak dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara