Američki liječnik zaražen ebolom dobro se oporavlja, Gvineja zatvorila granicu sa Sierra Leoneom i Liberijom

Foto: Hina

AMERIČKI liječnik Kent Brantly, koji je prošli tjedan prebačen na liječenje u SAD iz Liberije gdje je zaražen virusom ebole, svaki je dan sve snažniji, stoji u priopćenju što su ga u subotu objavili mediji, a liječnik ga napisao u svojoj sobi u izoliranom dijelu bolnice Emory u Atlanti.

Specijalisti infektolozi bolnice Emory Brantlyju su ondje pružili najbolju moguću skrb, a na istome se odjelu od smrtonosnog virusa liječi i američka misionarka Nancy Writebol (59) koja je u Africi radila u istoj ustanovi kao i Brantly. Ondje su liječili oboljele od ebole.

"Pišem iz svoje sobe u izoliranom odjelu bolnice. Svaki se dan osjećam sve snažnijim i zahvaljujem Bogu što mi je pomogao u borbi s ovom strašnom bolešću", stoji u prvome liječnikovom službenom izvješću otkad je zaražen virusom ebole.

"Iz prve sam ruke svjedočio strahotama koje se ondje događaju i u živom mi je sjećanju svako lice i ime"

Brantley i Writebol su početkom tjedna primili eksperimentalni lijek protiv ebole ZMapp, koji je dosad testiran samo na majmunima. Brantley se nakon uzimanja lijeka vrlo brzo počeo oporavljati, ali Writebol, koja je primila dvije doze, nije pokazala istu reakciju, premda se i njezino stanje poboljšalo.

"Iz prve sam ruke svjedočio strahotama koje se ondje događaju i u živom mi je sjećanju svako lice i ime. Kada su rezultati liječenja bili pozitivni osjetio bih duboki mir, mir koji ne mogu opisati riječima. Bog me neprestano podsjećao na ono što me naučio prije mnogo godina - da će mi u svemu pomoći ako u Njega budem vjerovao", napisao je među ostalim američki liječnik.

Brantly je 33-godišnji otac dvoje djece koji, poput Nancy Writebol, radi za kršćansku organizaciju Samaritan’s Purse.

Riječ je najtežoj epidemiji ebole zabilježenoj u povijesti. Dosad je u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji od njezinih posljedica smrtno stradalo gotovo 1000 ljudi.

Gvineja zbog ebole zatvorila granicu sa Sierra Leoneom i Liberijom

Gvineja je u subotu zatvorila granice sa Sierra Leoneom i Liberijom u nastojanju da zaustavi širenje ebole, virusa koji je u te tri zemlje ove godine ubio gotovo tisuću ljudi.

Najmanje 367 osoba umrlo je od ebole u Gvineji od ožujka, a 18 ih se liječi u potpunoj bolničkoj izolaciji. Odluka je prvenstveno donesena da bi se spriječio ulazak zaraženih u tu zemlju na zapadu Afrike, objavili su dužnosnici.

Ta je mjera donesena u dogovoru sa susjednim Sierra Leoneom i Liberijom, rekao je ministar zdravstva Ramy Lamah na konferenciji za novinare.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da ebola predstavlja "izvanredan događaj" i "međunarodni zdravstveni rizik" te je upozorila da bi se virus mogao širiti još mjesecima.

WHO napominje da je to najteža epidemija ebole u gotovo 40 godina otkako je prvi put identificirana kod ljudi.

Dvoje američkih humanitaraca zaraženih u Liberiji primilo je eksperimentalni lijek, a WHO-ovi stručnjaci razmotrit će idući tjedan mogućnost da se lijek dade i Afrikancima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara