Američki ministar obrane: Islamska država nadilazi sve što smo vidjeli i velika su prijetnja

Foto: Hina

RAFINIRANOST, bogatstvo i vojna moć militanata Islamske države predstavljaju veliku prijetnju Sjedinjenim Državama koja možda nadilazi onu al Qaede, rekli su američki vojni čelnici u četvrtak.

"Oni predstavljaju neposrednu prijetnju svakom interesu koji imamo, bilo da je u Iraku ili bilo gdje drugdje", rekao je ministar obrane Chuck Hagel novinarima u Pentagonu govoreći o militantnoj skupini koja je osvojila trećinu Iraka i objavila video snimku pokazujući kako ekstremist odrubljuje glavu američkom taocu.

Upitan predstavlja li Islamska država prijetnju Sjedinjenim Državama usporedivu s onom terorističkih napada 11. rujna 2001. Hagel je rekao da je skupina rafinirana i bolje financirana od bilo koje druge skupine dosad viđene.

"Oni nadilaze puku terorističku skupinu. Oni povezuju ideologiju, rafiniranost... vojne snage. Izvanredno dobro su financirani. To nadilazi sve što smo vidjeli", rekao je.

General Martin Dempsey, načelnik glavnog stožera američke vojske, rekao je da skupina može predstavljati izravnu prijetnju zapadnim zemljama preko povratka Europljana ili američkih državljana u njihove zemlje nakon što su se borili u Siriji ili Iraku.

SAD nastavlja sa zračnim napadima

Američki zrakoplovi u četvrtak su ponovno bombardirali ciljeve militantne Islamske države u sjevernom Iraku unatoč prijetnji terorističke skupine da će ubiti uhvaćenog američkog novinara.

Američka vojska izvela je šest zračnih udara u blizini mosulske brane protiv ove skupine koja se odvojila od al Qaede uništivši vozila i topničke položaje, reklo je ministarstvo obrane.

Sjedinjene Države su izvele ukupno 90 zračnih napada na položaje Islamske države otkako su započele zračnu kampanju u Iraku 8. kolovoza.

Najmanje 35 boraca Islamske države su ubijeni u jednom američkom zračnom udaru u sjevernoj pokrajini Ninivi, rekao je lokalni sigurnosni dužnosnik.

Američki zračni napadi usporili su napredovanje Islamske države u Iraku, ali SAD očekuje da se pregrupiraju i pokrenu novu ofenzivu, rekao je Hagel.

Američki vojni napori u Iraku će se nastaviti, rekao je Hagel.

"Slijedimo dugoročnu strategiju jer ISIL (Islamska država) predstavlja dugoročnu prijetnju", rekao je.

"Američki ciljevi ostaju jasni i ograničeni, a Irak sam mora rješavati svoje političke probleme kako bi pobijedio ekstremiste"

On je napomenuo kako američki ciljevi ostaju jasni i ograničeni, a da Irak sam mora rješavati svoje političke probleme kako bi pobijedio ekstremiste.

Islamska država je objavila video snimku u utorak pokazujući kako maskirani islamist s britanskim naglaskom odrubljuje glavu američkom novinaru Jamesu Foley koji je nestao u Siriji u studenom 2012.

Hagel je rekao kako žali što nije uspjela tajna misija spašavanja Foleya i još jednog Amerikanca taoca i obećao da neće sustati u naporima da se oslobode Amerikanci. Pokušaj oslobađanja, obznanjen u srijedu, utvrdio je da su taoci premješteni.

Ubojicu je identificirao britanskom listu The Guardian jedan od njegovih bivših talaca kao kolovođu tri britanska džihadista koji sebe zove John i za kojeg se misli da je glavni tamničar stranaca u sjeveroistočnom sirijskom gradu al-Raqqa, uporištu Islamske države.

Radikalna islamistička skupina zaprijetila da će pogubiti i drugog američkog novinara Stevena Joela Sotloffa ako predsjednik Barack Obama ne obustavi zračne napade.

Obama je u srijedu obećao da će SAD nastaviti napade na Islamsku državu.

Američki general poziva SAD da uništi Islamsku državu

Američka vojska mora bez odgađanja pokrenuti odlučnu akciju kako bi "iskorijenila" radikalne islamiste ne samo u Iraku nego i u Siriji, koju SAD do sada nije želio napasti, poručio je u četvrtak jedan bivši američki general.

"Islamska država je neprihvatljiv entitet i mora biti iskorijenjena. Ako budemo odgađali, to ćemo poslije skupo platiti", rekao je bivši general John Allen, koji je zapovijedao američkim snagama u Iraku i koalicijskim snagama NATO-a u Afganistanu, za internetski časopis Defense One.

"Islamska država mora biti uništena i moramo djelovati brzo kako bismo izvršili pritisak na cijeli njezin 'živčani sustav' i uništili ga", dodaje general koji sada radi za institut Brookings, savjetujući američkom predsjedniku Baracku Obami da osim Iraka napadne i Siriju.

Pritom se zauzima samo za zračne napade kako bi se pomoglo lokalnim snagama u Siriji, kao što SAD pomaže kurdskim i iračkim borcima na sjeveru Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara