Američki musliman dobio odštetu od 385.000 dolara jer je nevin zatočen nakon 11. rujna

Američki musliman dobio odštetu od 385.000 dolara jer je nevin zatočen nakon 11. rujna

Foto: The Atlantic

AMERIČKI musliman koji je uhićen i dva tjedna držan u zatočeništvu bez ikakve krivice nakon atentata 11. rujna 2001. dobit će od američke vlade i jednog agenta FBI-a odštetu od 385.000 dolara, priopćila je u petak udruga za zaštitu ljudskih prava. Abdullah al-Kidd bio je 2003. zatočen kao "ključni svjedok", što je bio izraz koji se u Sjedinjenim Državama koristio nakon terorističkih napada 11. rujna kako bi se moglo imati na dispoziciji osumnjičene koji bi mogli biti povezani s terorističkim aktima.

Bio pod nadzorom godinu i pol dana

Vlada, koja je pristala dati odštetu, također je izrazila svoje "žaljenje" Abdullahu al-Kiddu, Amerikancu koji se obratio na islam, priopćila je organizacija za obranu građanskih sloboda iz New Yorka. Al-Kidd je bio 16 dana držan u potpunoj izolaciji. Bio je žrtva svakodnevnih ispitivanja i držan u teškim uvjetima, uz rasvjetu u ćeliji koja je gorjela 24 sata kako bi ga se spriječilo da zaspe.

Također je poslije toga bio stavljen pod sudski nadzor tijekom idućih 15 mjeseci. Tijekom cijelog tog razdoblja al-Kidd nije bio optužen niti za jedan zločin. Nije također nikada pozvan da bude svjedokom u procesu zbog kojega je bio zatočen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da je vlada konačno priznala da me natjerala na patnju i da će mi to nadoknaditi. Nadam se da nitko neće doživjeti ono što sam ja", kazao je al-Kidd.

Iskustvo kao primjer

Organizacija za obranu građanskih sloboda priopćila je da se nada da će ovo iskustvo poslužiti kao primjer.

"Procedura 'ključnog svjedoka' sistematski se koristila nakon 11. rujna", kazao je Lee Gelernt, dužnosnik ove nevladine organizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara