Američki špijunski avion morao pobjeći pred ruskim lovcima u Švedsku

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI izviđački zrakoplov upao je prošlog mjeseca u švedski zračni prostor pokušavajući umaknuti ruskim lovcima, piše New York Times pozivajući se na američke vojne izvore.

Incident se dogodio 18. srpnja kada se ruski zrakoplov približio američkom zrakoplovu RC-135 za elektroničko izviđanje koji je, prema tvrdnjama američkih dužnosnika, letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkoga mora.

"Zapovjednik zrakoplova, postupajući na profesionalan i siguran način, izveo je manevar kako bi izbjegao mogući susret s ruskim zrakoplovom", navelo je u priopćenju europsko zapovjedništvo američkih snaga. Odnosi SAD i Rusije pali su na najniže grane od kraja hladnog rata zbog krize u Ukrajini i Washington optužuje Moskvu da opskrbljuje oružjem pobunjenike koji se bore protiv vlade u Kijevu.

Prema pisanju NYT-a, SAD je proširio razmjere špijuniranja u regiji nakon izbijanja krize u Ukrajini uključujući letovima zrakoplovom RC-135. Do incidenta je došlo u trenutku kad je američki zrakoplov letio u blizini ruske enklave Kalinjingrada smještene između Poljske i Litve. Švedska nije članica NATO-a i europsko zapovjedništvo američkih snaga navelo je u priopćenju kako je "američko osoblje nekorektno" usmjerilo RC-135 prema švedskom teritoriju. Zrakoplov je napustio švedski zračni prostor nakon upozorenja švedske kontrole leta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara