Američki veleposlanik upozorio: Hrvati, pazite u kojem smjeru vam ide zemlja!

Američki veleposlanik upozorio: Hrvati, pazite u kojem smjeru vam ide zemlja!

Foto: FAH

VELEPOSLANIK SAD-a Kenneth Merten rekao je da pred Hrvatskom stoje ključni izazovi povećanja konkurentnosti, oživljavanja privatnog sektora i dubokih reformi, ali uz više rasprave.

Pri kraju svog veleposlaničkog mandata u Hrvatskoj američki veleposlanik Kenneth Merten na događaju u organizaciji Američke gospodarske komore osvrnuo se na gospodarsko stanje u Hrvatskoj i očekivanja. Rekao je da je nedostatak stabilnog gospodarskog rasta i poslovnih prilika predstavlja izazov te dao primjere zemalja poput Poljske, Slovačke i Latvije koje su nepopularnim i kontroverznim reformama učinile svoje zemlje privlačnije investitorima.

Svjestan je da u Hrvatskoj političke stranke dublje reforme izbjegavaju zbog gubitka glasova u upozorava na izostanak javne rasprave.

Uklonite prepreke investicijama

"Nema dovoljno rasprave o dobrobitima koje donose ove teške odluke. Mislim da su dobrobiti jasne. Čisteći zapreke koje ometaju investicije, stvorit ćete prostor privatnom sektoru da raste zapošljava i doprinosi prijeko potrebnim sredstvima proračunu."

Merten je rekao da je javni sektor u Hrvatskoj svugdje prisutan, slabo produktivan i zahtjeva novac poreznih obveznika, što sve guši privatni sektor. Još jednom je ponovio da bi u članici EU očekivao da je privlačenje investicija prihvaćeno od svih.

"Hrvati moraju pažljivo razmisliti na kakvom je putu zemlja. Pored pada broja stanovnika te starenjem Europe, od kuda će doći rast za očekivana socijalna davalja i povlastice."

Veleposlanik je ipak kao dobre primjere u području gospodarske klime naveo zakone o strateškim investicijama i ugljikovodicima te osnivanje Agencije za investicije i konkurentnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara