Američki vojni tim u Ukrajini: Pomoć u istrazi pada aviona ili uvježbavanje ukrajinskih vojnika?

Ilustracija: Hina

MANJI američki vojni tim doputovao je u Kijev radi pomoći u istrazi rušenja malezijskog zrakoplova MH17, objavile su Sjedinjene Države u utorak, ali moguće je i da sudjeluju u uvježbavanju ukrajinskih vojnika.

Tim od desetak ljudi, koji uključuje specijalne operacije, logistiku, komunikacije i planiranje djelovat će u Kijevu i neće odlaziti na mjesto nesreće u borbenoj zoni na istoku Ukrajine.

Pentagon je prošloga tjedna najavio da će od Kongresa zatražiti 19 milijuna dolara za program uvježbavanja nekoliko postrojba ukrajinske Nacionalne garde za "unutarnju obranu". Taj zahtjev zastupnici još nisu odobrili.

Washington već duže vrijeme pomaže uvježbavanju ukrajinskih vojnika, ali dosad nije slao vojnike u Ukrajinu, osim stalnog osoblja u veleposlanstvu od ruskog pripojenja Krima u ožujku.

Glasnogovornik zapovjedništva američkih snaga u Europi, mornarički kapetan Gregory Hicks rekao je da će tim savjetovati američko veleposlanstvo u Kijevu o mogućoj potpori SAD-a Nizozemskoj, Maleziji i Australiji u istrazi pada MH17.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara