Američkim pacijentima zaraženima ebolom pomogao eksperimentalni lijek "ZMapp"

Foto: Wba

STANJE američkih zdravstvenih radnika koji su se u Liberiji zarazili ebolom poboljšava se nakon što su primili eksperimentalni lijek, objavio je BBC. Međutim, zasad nije sigurno može li se njihov oporavak pripisati lijeku ZMapp, koji je dosad testiran samo na majmunima. Liječnik Kent Brantly u subotu je otputovao u SAD na liječenje, a njegova kolegica Nancy Writebol otputovala je iz Liberije u utorak i tijekom dana bi trebala stići u Atlantu. Američki djelatnici primili su ZMapp prije nego su evakuiriani iz Liberije.

Klinička ispitivanja trebala početi u rujnu

Prema izvješću CNN-a, koje navodi lokalnog liječnika, stanje doktora Brantlyja se iznimno poboljšalo unutar jednog sata od primanja lijeka. Što se tiče Writebol, ona je primila dvije doze i nije pokazala istu reakciju kao Brantly, ali je i njezino stanje poboljšano. Od veljače, u zapadnoafričkim zemljama od ebole je umrlo 887 ljudi i to je dosad najžešća epidemija. Zabilježena je u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinička ispitivanja na cjepivu protiv ebole trebala bi početi u rujnu, a cjepivo je dosad tijekom testiranja na životinjama pokazalo obećavajuće rezultate.

Do polovice ili kraja 2015 godine postojat će cijepivo

"Do polovice ili kraja 2015. imat ćemo neku vrstu cjepiva - barem za cijepljenje zdravstvenih radnika - koji se izlažu znatnom riziku kada se brinu o oboljelim pacijentima", rekao je Anthony Fauci, ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara