Amerika optužuje Kinu i Indiju za nesankcioniranje krađe trgovinskih tajni i intelektualnog vlasništva

Amerika optužuje Kinu i Indiju za nesankcioniranje krađe trgovinskih tajni i intelektualnog vlasništva

Foto: FAH

SAD je prozvao Kinu i Indiju kao zemlje koje ne čine dovoljno u borbi protiv krađe intelektualnog vlasništva, upozorivši na krađe trgovinskih tajni u Kini i širenje generičkih lijekova i krivotvorenja u Indiji.

Ured Američkog trgovinskog predstavnika (USTR) odolio je lobiranju Američke trgovinske komore i farmaceutske industrije da u godišnjem izvješću o tome u kojoj mjeri zemlje štite američke patente, autorska prava i druga intelektualna vlasništva, Indiji dodijeli etiketu "najgoreg prekršitelja". Umjesto toga, SAD je Indiju, koja se nalazi usred izbora, zadržao na tzv. prioritetnoj nadzornoj listi, zajedno s Kinom i drugih osam zemalja. Na jesen će SAD posebno razmotriti dosje Indije i "udvostručiti" napore da svoje bojazni podijeli s novom vladom, priopćio je USTR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, neki su vrlo razočarani što je USTR propustio prozvati Indiju i staviti je na omraženi popis, zbog čega može biti podvrgnuta trgovinskim sankcijama ili izgubiti trgovinske povlastice.

"Potreban je snažan odgovor kako bi se ostale zemlje obeshrabrilo da se slično ponašaju", izjavio je Orrin Hatch, republikanac u financijskom odboru Senata i jedan od četvero vodećih zakonodavaca koji je prošle godine naredio istragu o indijskoj trgovinskoj praksi. Tada je Indiju nazvao "pravim primjerom" lošeg postupanja glede pitanja intelektualnog vlasništva.

SAD je također zabrinut zbog piratskih proizvoda u Indiji. Procjenjuje se da su zbog krivotvorenja i krijumčarenja vlasnici autorskih prava u 2012. oštećeni za skoro 12 milijardi dolara. Primjerice, piratska verzija CD-a Windowsa 7 košta 100 rupija, tj. 1,66 dolara, dok originalna verzija košta 100 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara