Amerikanci misle da u EU nema korupcije?!

Amerikanci misle da u EU nema korupcije?!

Foto: Shutterstock

AMERIČKA diplomacija u srijedu je upozorila da nekim demokracijama središnje i istočne Europe prijeti korupcija, pozvavši sve zemlje te regije koje nisu u EU-u da prihvate europske vrijednosti i uđu u Uniju.

"U trenutku kada se trudimo da prevladamo stara neprijateljstva i da dovršimo demokratsku kartu Europe, moramo neutralizirati druge otrove koji u prevelikoj mjeri prijete mladim europskim demokracijama: a riječ je o korupciji", rekla je zamjenica američkog državnog tajnika za europska pitanja Victoria Nuland.

"Povjerenje ljudi u vlade koje su izabrali erodira diljem središnje i istočne Europe, jer birači smatraju da čelnici zemalja u kojima žive najprije misle na vlastite interese, stavljajući ih ispred interesa vlastita naroda", rekla je diplomatkinja u govoru održanom pred radnom skupinom Atlantskoga vijeća u Washingtonu.

"Korupcije na ubojit način uništava demokratske snove", rekla je Nuland, dodavši kako je "kvaliteta demokracije i pravne države u Europi i u Euroaziji duboko podijeljena i nejednaka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je i na povijesni trenutak koji je pred Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom, zemljama koji bi tijekom summita o Istočnom partnerstvu EU-a trebale potpisati sporazum o partnerstvu u Vilniusu 28. i 29. studenoga.

"SAD pozdravlja europski izbor ovih triju država", rekla je najviša američka dužnosnica zadužena za Europu. No Kijev se u srijedu "udaljio" od spomenutog sporazuma s EU-om, ne donijevši na izvanrednoj sjednici parlamenta nikakvu odluku koja bi bivšoj premijerki Juliji Timošenko, oporbenoj političarki koja je u zatvoru, omogućila odlazak na liječenje u inozemstvo.

Europa se, kazala je Nuland, nada da će na idućoj sjednici 19. studenoga ukrajinski parlament takvu odluku ipak donijeti.

"Nadamo se da će ukrajinski čelnici donijeti pravednu i povijesnu odluku koja se tiče svih 45 milijuna stanovnika te zemlje", rekla je. Nuland je pozdravila i odluku Srbije i Kosova o poduzetom koraku koji te dvije države vodi prema međusobnom izmirenju te njihove čelnike pozvala da u potpunosti prihvate europske institucije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara