Amerikanci ne odustaju od vatrenog oružja: Većini je ubojstvo u samoobrani posve prihvatljivo

Foto: Ilustracija

POČINITI ubojstvo u samoobrani posve je prihvatljivo većini Amerikanaca. Prema rezultatima ankete koje prenosi Reuters, 68 posto Amerikanaca podupire nasilje i pravo na korištenje vatrenog oružja u slučaju samoobrane, pa čak i na javnim mjestima. Kad je riječ o takvoj vrsti samoobrane u vlastitom domu, postotak raste čak na 87 posto.

Zakone koji Amerikancima omogućavaju obranu uz pomoć oružja podupire 82 posto Republikanaca i 55 posto Demokrata. Raspravu na temu treba li i dalje upotreba vatrenog oružja u svrhu samoobrane biti dozvoljena potaknuo je sve veći broj slučajeva u kojima čak i nenaoružani provalnici "pokupe metak".

Većina Amerikanca smatra da bi se ukidanjem ovog prava išlo na ruku provalnicima te da bi stopa kriminala porasla. No, statistike pokazuju da nisu kriminalci jedini koji bivaju nastrijeljeni - legalno držanje oružja u kući dvosjekli je mač pa tako mnoge svađe završavaju ispaljivanjem metaka. Stoga se 91 posto Amerikanaca slaže da bi se prije izdavanja dozvole za držanje te prodaje vatrenog oružja trebale vršiti detaljne provjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara