Amerikanci sve više troše na lijekove

Amerikanci sve više troše na lijekove

Ilustracija: PU varaždinska

VIŠE od pola milijuna Amerikanaca prošle je godine na lijekove potrošilo više od 50 tisuća dolara (više od 330 tisuća kuna), što je porast od 63 posto u odnosu na 2013., objavila je tvrtka Express Scripts.

Od oko 575.000 Amerikanaca koji su potrošili najmanje 50 tisuća dolara na lijekove prošle godine, oko 139.000 potrošilo je više od 100 tisuća dolara, gotovo trostruko u odnosu na njih 47.000 2013. godine, stoji u izvješću.

Ukupno su pacijenti koji su potrošili više od 50 tisuća dolara na lijekove u 2014. izdvojili 52 milijarde dolara, kaže Express Scripts.

"Ovi bolesnici pretežno troše posebne lijekove, imaju višestruke zdravstvene probleme, a lijekove koje proizvode različite farmaceutske tvrtke su im propisali različiti liječnici", kaže pročelnik odjela Express Scripta za klinička istraživanja i nova rješenja Glen Stettin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškove lijekova bolesnika koji su trošili 50 tisuća dolara i više godišnje u 97,4 posto slučajeva pokriveno je raznim oblicima zdravstvenog osiguranja. Radi usporedbe, kod pacijenata koji su trošili do 1000 dolara godišnje na lijekove njih 35 posto platilo je to iz svoga džepa.

Oko 60 posto "super potrošača" lijekova uzimalo je u prosjeku najmanje 10 lijekova od četiri različita proizvođača. "Bolesnici iz ove kategorije obično se liječe od složenijih tegoba, uz uobičajene kronične bolesti kao što su dijabetes i depresija", kaže Stettin.

Među "visoko potrošačkom" populacijom od 51 do 70 godina, 77 posto se liječi od hepatitisa C, za koji su prošle dvije godine uvedeni novi i skupi lijekovi. Lijekovi samo za tu bolest mogu stajati do 90.000 dolara godišnje.

Izvješće se temelji na 31,5 milijuna recepata koji su izdani bilo putem privatnog zdravstvenog osiguranja ili savezne i državne javne zdravstvene službe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara