Amerikanci vjeruju da su ušli u trag nestalom Boeingu: Srušio se u Indijski ocean?

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKE vlasti objavile su danas da su došle do novih informacija prema kojima se može zaključiti da se nestali malezijski zrakoplov srušio u Indijski ocean. Poslali su jedan od svojih ratnih brodova na lokaciju na kojoj se navodno nalazi avion, kako bi potvrdili svoje sumnje. Brod bi na lokaciju trebao doći kroz 24 sata.

Vijetnam nije pronašao nestali avion, Kina i SAD kritiziraju Maleziju

Potraga dvaju vijetnamskih zrakoplova na temelju podataka kineskoga satelita nije urodila plodom, nestali malezijski avion nije pronađen, a sve su glasnije kritike, osobito iz Kine, na račun malezijskih vlasti koje loše vode potragu.

Vijetnamski su avioni više puta kružili nad Južnim kineskim morem, ali nisu našli ništa, objavio je Reutersov novinar koji je tri sata letio u Antonovu 26 nad područjem na kojem je kineski satelit u nedjelju fotografirao sumnjive predmete na površini mora, blizu lokacije na kojoj je izgubljena veza s malezijskim Boeingom 777 s 239 putnika i članova posade.

I šesti dan potrage ne zna se što se dogodilo s tim avionom, ali obitelji nestalih, a dvije trećine putnika bili su Kinezi, sve glasnije kritiziraju malezijske vlasti zbog objavljivanja proturječnih podataka i netransparentnosti. I kineske su vlasti posebnom malezijskom izaslaniku u Pekingu izrazile nezadovoljstvo.

Malezijske vlasti kažu da se trude koliko mogu u izuzetnoj, veoma složenoj situaciji, ali Kina jedva skriva nestrpljivost, piše Reuters. Više puta je pozvala Maleziju da pojača potragu.

Čelnik kineskog civilnog zrakoplovstva Li Jiaxiang rekao je u četvrtak kako je ta poruka ponovljena i malezijskom izaslaniku. "Jučer je posebni malezijski izaslanik stigao u Peking i Kina je zatražila da Malezija pojača i proširi potragu, te izrazila nadu u poboljšanje informiranja i komunikacije", rekao je.

Obitelji nestalih bijesne

Obitelji ukupno 154 nestala kineska građana bijesne su što se informacije sporo objavljuju. "Malezijsko informiranje ne valja, od početka do kraja", objavio je visokotiražni i utjecajni kineski tabloid Global Times.

Nakon prvoga dana konferencije za novinare koji su u hotelu kraj aerodroma u Kuala Lumpuru znatno su se prorijedile, a u srijedu navečer, nakon odgode, održana je prva u dva dana.

Malezijska vlada, jedna od najdugovječnijih u demokratskome svijetu, s istom koalicijom na čelu države od stjecanja nezavisnosti prije 57 godina, našla se pod kritikom međunarodne javnosti, a vladajuću Nacionalnu malajsku organizaciju već dugo kritiziraju i vlastiti članovi, zbog nepotizma, autoritarnosti i njegovanja političke kulture u kojoj je lojalnost važnija od sposobnosti.

Potragu osobno nadgleda premijer Najib Razak koji je Hishammuddina Husseina, svoga nećaka i ministra obrane te vršitelja dužnosti ministra prometa, zadužio za vođenje te operacije i komuniciranje s medijima.

"Ovo je doista jedinstven slučaj", rekao je u srijedu Hishammuddin novinarima koji su se potužili na netransparentnost. "Nije lako koordinirati se s toliko država", dodao je.

I SAD kritizira Maleziju

Američki istražitelji drže kako su važni dokazi izgubljeni zbog višednevnog malezijskog neobjavljivanja podataka s vojnog radara. Oni vjeruju da je avion Malaysian Airlinesa na letu 370 bio u zraku još četiri sata nakon što je posljednji put registriran radarom, objavio je Wall Street Journal na temelju informacija dviju osoba povezanih s istragom.

Rodzali Daud, zapovjednik malezijskih zračnih snaga, rekao je na konferenciji za novinare da je neki avion registriran na vojnom radaru u 2:15, 320 kilometara sjeverozapadno od otoka Penanga uz zapadnu obalu Malezije. No nema potvrde da je taj neidentificirani avion upravo nestali let MH370.

Izjavu je Daud dao pošto je objavljen niz suprostavljenih podataka o putanji Boeinga 777, zbog kojih vlasti isprva nisu znale ni u kojem oceanu da traže nestali avion.

Indija se uključuje u potragu za malezijskim zrakoplovom

Indijsko ministarstvo obrane naredilo je da indijski vojni brodovi i zrakoplovi na području Andamana i Nikobara tragaju za malezijskim zrakoplovom koji je u subotu nestao s 239 putnika i članova posade.

Stožer oružanih snaga održat će tijekom dana sastanak na kojem će odlučiti kako sa drugim zemljama uskladiti napore na pretraživanju, nakon čega će biti angažirani brodovi i zrakoplovi. "Trenutno dogovaramo pojedinosti", rekao je za Reuters glasnogovornik indijskog zapovjedništva.

Malezijski Boeing 777 nestao je u subotu s ekrana kontrole leta i od tada traje potraga u koju je uključeno desetak država. Najnoviji napori usmjereni su na područje Andamanskog mora, zapadno od Malezije.

Wall Street Journal tvrdi, pozivajući se na izvore među američkim istražiteljima, da je zrakoplov nakon nestanka s radara kontrole leta letio još četiri sata.

Kronologija potrage za zrakoplovom Malaysia Airlinesa

Evo i kronologije događaja vezane za let Malaysia Airlinesa MH370 za kojim se još uvijek bezuspješno traga.

SUBOTA, 8. OŽUJKA

- Zrakoplov Boeing 777 na letu Malaysia Airlinesa MH370 polijeće iz Kuala Lumpura prema Pekingu sa 227 putnika i 12 članova posade.

- Kontakt sa zrakoplovom izgubljen je jedan do dva sata nakon polijetanja. Nije primljen nikakav poziv u pomoć, a vremenski uvjeti bili su povoljni.

- Posljednji kontakt kontrole leta sa zrakoplovom je bio na 120 nautičkih milja (222 kilometra) od Kote Bharu, grada na istočnoj malezijskoj obali.

- Uprava za civilno zrakoplovstvo Vijetnama kaže da avion nije javio njihovoj kontroli leta da je ušao u zračni prostor na dionici između Malezije i Ho Ši Mina

- Internetska stranica za praćenje zrakoplova flightaware.com pokazuje da je nakon polijetanja zrakoplov letio u pravcu sjeveroistoka i popeo se na visinu 11.500 metara. Zrakoplov je minutu nakon toga nestao s prikaza zrakoplova u zraku.

- Malezijski brodovi nisu našli nikakve tragove u području na kojem je ostvaren posljednji kontakt sa zrakoplovom. Vijetnamske ekipe za potragu i spašavanje uočile su na moru dvije mrlje goriva i stup dima.

- Dvojica državljana Austrije i Italije, koji su se nalazili na popisu putnika nestalog zrakoplova, prijavili su krađu putovnica.

NEDJELJA, 9. OŽUJKA

- Malaysia Airways kaže da se boji najgoreg i da surađuje sa američkim tvrtkama specijaliziranim za nesreće.

- Radarska snimka pokazuje da je zrakoplov možda skrenuo sa utvrđenog smjera i da se počeo vraćati prema odredištu.

- Interpol kaže da su najmanje dvije putovnice koje su u njegovoj bazi označene kao izgubljene ili ukradene bile korištene te da istražuje "dodatne sumnjive putovnice".

- Izvor blizak istrazi za Reuters je rekao da provjeravaju mogućnost da se zrakoplov raspao u zraku.

PONEDJELJAK, 10. OŽUJKA

- Sjedinjene Države su provjerom snimaka špijunskih satelita utvrdile da u području potrage nije zabilježena eksplozija u zraku.

- Deseci brodova i zrakoplova iz sedam zemalja pretražuju more oko Malezije i južno od Vijetnama.

- Nije isključena ni hipoteza o otmici, rekao je čelnik malezijske uprave za civilno zrakoplovstvo Azharuddin Abdul Rahmanthe.

UTORAK, 11. OŽUJKA

- Glavni tajnik Interpola Ronald Noble kaže da su dvojica muškaraca koji su se ukrcali na zrakoplov uz pomoć ukradenih putovnica Iranci u dobi od 18 i 29 godina, koji su u Maleziju ušli sa svojim dokumentima. "Što više informacija dobijamo to smo skloniji isključenju teze o terorističkom napadu", rekao je Noble.

- Malezijska policija kaže da istražuje je li netko od putnika ili članova posade imao osobnih ili psiholoških problema koji bi mogli baciti novo svjetlo na nestanak zrakoplova.

- Malezijska vojska vjeruje da je zrakoplov promijenio smjer i odletio nekoliko stotina kilometara na zapad nakon posljednjeg kontakta s kontrolom leta. Po toj hipotezi zrakoplov je letio prema Molučkom tjesnacu, području s vrlo gustim pomorskim prometom uz zapadni obalu Malezije.

SRIJEDA, 12. OŽUJKA

- Potraga za nestalim zrakoplovom proširena je na područje od Kine do Indije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara