Amnesty International: Kemijska kastracija je nehumana, to je kršenje ljudskih prava

Foto: Hina

ŽELJNA pažnje, predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je pobornica kemijske kastracije pedofila koja podrazumijeva administraciju lijekova, injekcijom ili putem tableta, kako bi se uklonili seksualni nagoni i osobi onemogućio seks. Efekti kemijske kastracije nisu trajni i nestaju s prestankom upotrebe lijekova.

Da će se zalagati za izmjene zakona koje bi omogućile oštrije kažnjavanje i kemijsku kastraciju pedofila, Grabar Kitarović je najavila u razgovoru za Večernji list.

Iako učinkovita, praksa je bila i ostala sporna. Dok seksualni prijestupnici nisu grupa ljudi koju je lako simpatizirati, kritičarki škopljenja tvrde da je riječ o kršenju ljudskih prava.

Postupak se na različite načine, prisilom ili kao način za smanjivanje kazne, provodi u nekolicini zemalja uključujući Argentinu, Australiju, Estoniju, Izrael, Moldaviju, Novi Zeland, Poljsku i Rusiju.

U Americi je pitanje zakonski regulirano u najmanje devet država među kojima su Kalifornija, Florida, Georgia, Iowa, Montana, Oregon, Texas i Wisconsin, no prema pisanju CNN-a, nije jasno koliko se često koristi. 

Nekompatibilnost s ljudskim pravima


Amnesty International je prisilnu kemijsku kastraciju nazvao "nehumanim postupkom" uz stajalište da "svaki zločin mora biti kažnjen na način koji se pridržava Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima".

Uz priznavanje i prepoznavanje činjenice da seksualni zločini, pogotovo oni protiv maloljetnika, nailaze na jednodušnu osudu javnosti, Amnesty drži da kemijska kastracija "nije kompatibilna s ljudskim pravima, koja su temelj svakog civiliziranog i demokratskog društva".

Lijekovi koji uklanjaju seksualni nagon su izrazito učinkoviti, ali izazivaju osteoporozu, mijenjaju količinu masnoće u krvi, utječu na krvni tlak i u tijelu izazivaju slične reakcije koje žene bilježe u menopauzi.

Osjećaj simbolične odmazde


Prema riječima Dona Grubina, profesora forenzičke psihijatrije sa Sveučilišta Newcastle, škopljenje je razumno ako se prijestupnik složi s tretmanom, što dio njih i čini. Odnosno, ukoliko je tretman popraćen s psihološkom savjetovanjem i nadzorom.

Praksa postoje problematična kad se koristi protiv volje i bez medicinskih razloga, ocjenjuje Grubin za CNN uz napomenu da "iako kastracija štiti javnost, ona također nudi osjećaj simbolične odmazde".
  
Europsko vijeće protiv mučenja također dvoji oko postupka kemijske kastracije, dok kirurški zahvat sa istom svrhom osuđuje kao "invazivan, neopoziv i izvitoperen" zbog čega je svojedobno ukorena Njemačka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara