Analitičari: "Ja nisam bio optimist što se tiče mojeg prijatelja Josipovića"

Analitičari: "Ja nisam bio optimist što se tiče mojeg prijatelja Josipovića"

Foto: HRT

U STUDIJU HRT-a su politički analitičari Vjeran Zuppa, Ivan Rimac, Vlatko Cvrtila i Ivo Banac te ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević.

"Ja nisam bio optimist što se tiče mojeg prijatelja Josipovića", priznao je Zuppa nakon objave izlaznih anketa, i dodao kako će kasnije objasniti zašto.

Vedrana Pribičević kaže kako je Josipovć dosta koketirao s antitržišnim elementima, a da je glasačima jasno kako nema druge nego da se fokusiramo na tržišne reforme.

"Nažalost, u nekoliko navrata krenuo je pričati o neokapitalizmu kao glavnom krivcu ove situacije, ali to je samo štetno djelovalo na birače", rekla je.

Profesor Rimac smatra kako je stranačka pripadnost jako mobilizirala članstvo, ali da su i poticale članove da aktivno sudjeluju u kampanji i lobiraju za jednog ili drugog kandidata.

"Nakon prvog kruga bilo je teško zaustaviti HDZ-ovu euforiju", rekao je.

Kome su otišli Sinčićevi birači?

Svi su se složili da je teško procijeniti gdje su Sinčićevi glasači, i da su možda i otišli Grabar-Kitarović, jer su dio Sinčićevih glasača oni građani koji su tako protestirali protiv svih u aktualnoj vlasti.

Pribičević smatra kako Kolinda i tim koji je sastavljao program pokazuju apsolutno neznanje o ekonomiji, s obzirom na njezin program.

"Ili ćete biti lijevi, ili ćete biti konzervativni, a iz njenog programa se opredijeljenost s ekonomske strane ne može iščitati. Recimo, u programu piše da "treba smanjiti javnu upravu", no ne navode se nikakvi konkretni koraci ili načini da se u tome uspije", rekla je.

"Ustav se neće brzo mijenjati"

Pribičević smatra kako ustavne promjene koje je Josipović naglašavao najviše imaju utjecaja upravo na ekonomiju.

"Odgovornost regija umjesto ministarstava u privlačenju sredstava iz EU fondova itekako mijenjaju gospodarsku sliku, i to bi bilo dobro rješenje", rekla je.

Banac kaže kako je SDP pogriješio s porukom "ili mi, ili oni", i da je moguće da će se tako ponašati i do parlamentarnih izbora.

"Ustav se neće brzo mijenjati, što je najavio i Milanović. To su vrlo ozbiljne promjene, a ne vjerujem da su sve društvene skupine u Hrvatskoj spremne na njih", kaže Cvrtila.

Slijede komentari prije objave izlaznih anketa

Rimac o izlaznim anketama

"Izlazne ankete su razgovor sa glasačima koji su netom izašli sa birališta, zaustavlja se svaki peti ili deseti i pita se za koga su glasali. Zbog toga se smatra da su preciznije jer mjere već obavljeno ponašanje, za razliku od predizbornih. Predizborne nisu ni tako precizne jer se anketiraju i oni koji možda ni neće izaći na birališta", objasnio je.

Ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević i ideološkom popularizmu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja kao ekonomist mogu primijetiti da se o nekim pravim stvarima nije govorilo. Oba kandidata išli su nekom ideološkom polarizacijom, a ekonomija se gotovo nije ni otvorila tijekom kampanje. Ne vidim svrhu toga da u 2015. raspravljamo još uvijek o ideološkim podjelama", rekla je.

Ivo Banac smatra kako je kampanja bila žešća nego u prvom krugu, ali da su za to odgovorni dijelovi društva.

"Neki su nametnuli vrlo teške opcije za dijelove biračkog tijela, i išlo se taktikama straha. Što se tiče debata, u prvoj je predsjednik bio defenzivan, a kasnije mnogo ofenzivniji. Protukandidatkinja je bila poprilično uravnotežena", komentirao je Banac.

Vlatko Cvrtila očekivao je veću izlaznost.

"Kad se točno možete fokusirati na svog kandidata, izlaznost je naravno veća. No, vidjet ćemo i zašto je to bilo nakon izbora, je li se radilo o organizacijskim promjenama na terenu ili nečemu drugom."

Naglasio je i da se ne može znati kome će ova povećana izlaznost ići u korist.

Profesor Zupa smatra kako su se u međuvremneu stranke više angažirale oko toga da dovedu određeni broj birača koji su im "nedostajali" pri kraju kampanje.

"Ja osjećam da će biti napetosti", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara