Analitičari: Linić ne može ugroziti Milanovića

Foto: Hina

DUGO najavljivani obračun smijenjenog Slavka Linića s premijerom Zoranom Milanovićem danas je privukao veliku pažnju javnosti. Linić je na konferenciji za novinare u Rijeci optužio Milanovića da ga je "maknuo i prozvao kriminalcem jer je bio prijetnja te kako bi zaštitio interese svoje obitelji i prijatelja".

Gjenero: Linić je zvučao uvjerljivo o svemu osim u onom dijelu u kojem sebe prikazuje nedužnim i uspješnim

"Gospodin Linić je zvučao uvjerljivo o svemu osim u onom dijelu u kojem sebe prikazuje nedužnim i uspješnim", smatra politički analitičar Davor Gjenero i podsjeća kako se rizici korupcije dugo vežu uz premijera Milanovića te je fascinantno da se o tome do sad nikad nije razgovaralo iako je slučajeva bilo nebrojeno mnogo.

"Linić je danas naveo samo dva slučaja. Tu je i jučerašnja priča o HBOR-ovom kreditu o kojoj danas Linić nije govorio. Prije smo imali samohvale Milanovićevog oca o njegovoj povezanosti sa strukturama, imali smo Milanovićev skandalozni kredit za stan po uvjetima koje ne bi dobio ni jedan obični građanin kod banke koja je danas privilegirana, imali smo skandalozni sukob interesa gdje je Milanovićev brat imovinu založio kod kćeri banke s kojom je Hrvatska u velikom sporu. Sve su to razlozi zbog kojih bi Milanović, kad bi doista mislio na nultu toleranciju na korupciju, morao odmah otići", ocijenio je Gjenero.

"Nitko u Hrvatskoj ne bi se uzrujavao ako bi policijski kombiji češće vozili naredih dana"

U razgovoru za Index Gjenero je kazao kako se boji da će posljedica ovog Linićevog izlaganja biti samo Milanovićev protunapad iznošenjem navoda o Linićevim prljavim poslovima. A što je s policijom, Uskokom, DORH-om i sudstvom?

"Nitko u Hrvatskoj ne bi se uzrujavao ako bi policijski kombiji češće vozili naredih dana, ali je prioritetno pitanje političke odgovornosti. Milanoviću korupcija zasad nije dokazana, ali bez sumnje možemo govoriti da je svojim djelovanjem i djelovanjem njemu bliskih osoba izazivao rizik korupcije. Za političku odgovornost ne postoji presumpcija nevinosti", navodi Gjenero.

"Ako gledamo prema europskim primjerima, sve ovo što se sad stavlja Milanoviću na teret znatno je teže od primjerice 700 eura troškova smještaja na Oktoberfestu zbog kojih je bivši predsjednik Njemačke Christian Wulf morao odstupiti", kaže Gjenero.

"Milanović će postati žrtva samog sebe"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pitali smo ga i za daljnju stranačku sudbinu Slavka Linića, s obzirom da je gledano po dosadašnjim obračunima šefa SDP-a s onima koji se usude javno istupiti jasno da Liniću najvjerojatnije slijedi izgon iz stranke.

"Ako gledamo da je Milanović izbacio Aleksandru Kolarić iz SDP-a zbog onog što je ona učinila, primjerena kazna za ovo što mu je danas napravio Slavko Linić bila bi javno streljanje", naveo je Gjenero.

"Uvijek postoji zadnji, ali prema ovome danas Linić nije taj koji će ismijati Milanovića. Za govor o Milanoviću prikladniji bi bio neki komičar jer je on doista groteskna politička figura. Zadnjih je dana veliki politički gnjev naroda usmjeren prema Milanoviću koji je deklasirao Sanadera, Čačića i Karamarka te je daleko nepopularniji", kaže Gjenero i dodaje kako Milanović ima sve manju potporu, a sve je više onih koji mu se podsmjehuju.

"Pitanje je ima li Milanović snage za ritualno izbacivanje Linića iz stranke i je li u stanju skupiti podršku za taj potez. Ako ovog puta i nađe snage, izvjesno da će kod prvog idućeg s kojim će ući u sukob, pogotovo ako je taj netko čistih ruku, što se za Linića ne može reći, Milanović postati žrtva samog sebe", smatra Gjenero.

Puhovski: Treba nam povjerenstvo koje će ovo istražiti

Žarko Puhovski, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zagovara osnivanje povjerenstva koje će istražiti optužbe koje je Linić iznio protiv Milanovića. Takvo povjerenstvo, prema Puhovskom, trebala bi osnovati Vlada, Sabor ili čak sam SDP.

"Linić je ustvrdio da je premijer nesposoban za svoju funkciju, što smo znali i prije, i da je nepošten. Ovo drugo treba dokazati. Nikome, pa tako ni Liniću, ne može se vjerovati na riječ", kaže Puhovski, ali napominje da se radi o "ozbiljnim optužbama čovjeka koji je po svojoj funkciji morao nešto o tome znati".

"Za očekivati je da će SDP osnovati povjerenstvo koje će to istražiti. Ne bi bilo dobro da se ponašaju kao do sada i čekaju da im DORH obavi funkciju etičkog povjerenstva. Nas kao građane ne zanimaju toliko stvari unutar stranke. Zanima nas kako stoje stvari s predsjednikom Vlade. Milanović nije moj predsjednik stranke, on je moj predsjednik Vlade. Zbog toga hitno treba formirati povjerenstvo, možda čak Vladino ili saborsko, koje će istražiti ovo što je izrečeno", kaže Puhovski.

SDP-ovci bez inicijative čuvaju Milanovićeva leđa

Iako je Linić iznio teške optužbe na Milanovićev račun, Puhovski ne očekuje da ćemo uskoro na prijevremene izbore. "Vlada u parlamentu ima solidnu većinu, a interes tih zastupnika je da ostanu u parlamentu što dulje mogu", kaže Puhovski.

Nadalje, Puhovski smatra da Linić svojim napadima ne može pretjerano ugroziti Milanovića. "Milanović će na kraju ispasti jači jer su nedemokratski izbori u SDP-u stvorili širok krug ljudi bez inicijative koji će se ipak opredijeliti za postojeće vođe", zaključuje Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara