Anarhija u Bengaziju: Žestoke borbe islamista i snaga odmetnutog generala Haftara

Screenshot: YouTube

SNAŽNI sukobi između snaga odmetnutog libijskog generala i islamista izbili su u srijedu u gradu Bengaziju, i poginulo je najmanje pet osoba dok je ranjeno najmanje 16, objavili su vojni izvori.

U četvrti Liti čule su se snažne eksplozije a vojni zrakoplov nadlijetao je lučki grad na istoku Libije u kojem se bore snage pod nadzorom generala Kalifa Haftara i islamističke brigade poput Ansar al-Šarije.

Neki su se stanovnici spremali na odlazak iz grada.

U Bengaziju, koji je sjedište više naftnih tvrtki, zavladala je anarhija nakon što je general Haftar objavio rat islamistima koristeći vojne zrakoplove i drugo protuzračno oružje.

Unatoč tom naoružanju islamisti su početkom mjeseca zauzeli glavnu vojnu bazu koju Haftar zajedno s regularnim vojnim snagama pokušava vratiti.

Zapadne zemlje strahuju da će se Libija urušiti jer oslabljena državna vlast nije u stanju staviti pod kontrolu bivše pobunjenike koji su pomogli zbaciti bivšeg vođu Moamara Gadafija 2011. ali sada žele kontrolu.

Glavni grad Tripoli pretvorio se u bojno polje od prošlog mjeseca kad je brigada iz Misrate napala borce iz Zintana, također na zapadu zemlje, s ciljem da ih izbaci iz glavnog grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara