Angela Merkel ima ideju kako stabilizirati jugoistok Europe

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel će na konferenciji posvećenoj jugoistoku Europe, što će se u Berlinu održati 28. kolovoza, uputiti važne poruke koje bi mogle biti dio novog plana Berlina za stabiliziranje toga dijela europskog kontinenta, najavio je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

"Očekujem neke vrlo snažne poruke Merkel poput onih danih Hrvatskoj prije ulaska te države u Europsku uniju kada je (Ivo) Sanader morao otići", kazao je Petristsch, dodajući kako se Europa uz potporu Sjedinjenih Država mora uključiti u rješavanje stanja u BiH.

"Sigurno će trebati vremena kako bismo vidjeli rezultate toga angažmana, no ovako kako je sada ne može ostati", kazao je austrijski diplomat koji je krajem srpnja sudjelovao na pripremnom skupu za najavljenu berlinsku konferenciju i koja bi uz ostale sudionike trebala okupiti najutjecajnije političare iz BiH.

"Napravit će se jasan plan što želimo, ali i kako treba izgledati međunarodna zajednica u BiH"

Petristch je potvrdio kako će upravo stanje u BiH biti središnjom temom konferencije najavljene za 28. kolovoza. "Napravit će se jasan plan što želimo, ali i kako treba izgledati međunarodna zajednica u BiH", najavio je Petritsch, najavivši i promjene predstavnika međunarodne zajednice u BiH kao i njihova mandata.

Pojasnio je kako utjecajne zapadne zemlje ne očekuju da bi listopadski izbori u BiH mogli donijeti neke revolucionarne promjene, pa je tim zahtjevnije izraditi novu strategiju pristupa toj zemlji. "Vidjet ćemo što će glasači (u BiH) odlučiti no mi, Zapad, moramo biti spremni", kazao je Petristch.

On je ustvrdio i kako je je BiH postala poligon preko kojega ruski predsjednik Vladimir Putin sada pokušava oslabiti utjecaj Europske unije.

Na isti način na koji to čini u Ukrajini, Gruziji ili Moldovi, Putin djeluje i u BiH i to preko Republike Srpske, a jednostavnom logikom da ako već ne može imati pod utjecajem cijelu BiH onda barem zagorčava život EU manipulirajući RS-om uz potporu "provincijalnog vođe zvanog Dodik".

"Mala politička elita odlično profitira od svega toga", zaključio je Petritsch, uz tvrdnju kako u BiH zapravo ima puno "dodika" i to od Mostara preko Sarajeva do Banje Luke, koji uopće ne žele u EU jer znaju kako bi to značilo i reforme koje podrazumijevaju njihov odlazak s političke pozornice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara