Anketa: Donald Trump i Hillary Clinton favoriti za predsjedničke nominacije u SAD-u

Anketa: Donald Trump i Hillary Clinton favoriti za predsjedničke nominacije u SAD-u

Foto: FAH

DONALD TRUMP i dalje je favorit za predsjedničku nominaciju američke Republikanske stranke, pokazuje anketa koju su zajedno proveli Washington Post i ABC News.

Trumpa za predsjedničkog kandidata trenutno želi 33 posto republikanskog glasačkog tijela. Na drugom je mjestu umirovljeni neurokirurg Ben Carson. Anketa je tako jasno pokazala da su klasični političari Amerikancima sve manje privlačni; oko 70 posto birača smatra da se političarima ne može vjerovati, a 60 posto ih vjeruje da je politički sustav disfunkcionalan.

Na trećem mjestu među republikanskim kandidatima s osam posto podrške je Jeb Bush, bivši guverner Floride i brat Georgea W. Busha. Na početku godine se upravo Bush smatrao glavnim kandidatom za nominaciju na republikanskim unutarstranačkim izborima.

Po sedam posto podrške imaju Ted Cruz i Marco Rubio, dok su ostali ozbiljniji kandidati (Rand Paul, Mike Huckabee, Scott Walker i Chris Christie) ispod pet posto podrške.

Među kandidatima za nominaciju Demokratske stranke i dalje je u vodstvu Hillary Clinton, ali njen rejting je u stalnom padu. Clinton trenutno ima podršku 42 posto demokratskih birača i to je prvi put da je pala ispod 50 posto. Na drugom mjestu s 24 posto je Bernie Sanders, čiji je rejting od srpnja porastao za 10 posto. Treći je aktualni potpredsjednik SAD-a Joe Biden s 21 posto, koji doduše još nije donio odluku želi li se uopće kandidirati.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara