Anketa: Sve više Nijemaca protiv pomoći Grčkoj

Anketa: Sve više Nijemaca protiv pomoći Grčkoj

Foto: Hina

VIŠE OD 4 Nijemaca od 5 ne vjeruje grčkoj vladi da će pokrenuti nove reforme i velika većina se protivi trećem programu pomoći Ateni, prema anketi objavljenoj u četvrtak.

Oko 84 posto ispitanih, desno i lijevo orijentiranih, govore da ne vjeruju da će biti pokrenute reforme koje je izglasao grčki parlament, prema ispitivanju instituta Forsa za poslovni dnevni list Hadelsblatt.

Prema anketi izvedenoj na reprezentativnom uzorku od 1002 osobe, 57 posto ispitanih je izjavilo da se protive trećem planu pomoći Grčkoj i 51 posto demantira procjenu Međunarodnog monetarnog fonda, koji drži da je neophodno novo olakšanje grčkog duga.

U istoj anketi, 47 posto ispitanih odobrava liniju njemačkog ministar financija Wolfganga Schaeublea, pobornika izlaska, barem privremenog, Grčke iz eurozone, koju doživljavaju tvrđom od one njemačke kancelarke Angele Merkel. I 41 posto ispitanih odobrava kancelarkino stajalište, koje drže spremnijim za kompromis.

Većina ispitanih sklonih liniji kancelarke Angele Merkel navode da su bliski Zelenima, lijevo orijentiranoj stranci koja je trenutačno u oporbi.

U kancelarkinoj stranci mišljenja su podijeljena, 45 posto simpatizera konzervativnog saveza CDU-CSU dijele njezino stajalište i 45 posto se svrstava na liniju njezinog ministra financija.

U petak grčki parlament glasa o novom sporazumu o zajmu s vjerovnicima zemlje, trećem od 2010. Odlučan sastanak ministara financija eurozone predviđa se u petak kada će biti odlučeno ispunjava li Grčka uvjete za brzo primanje prve isplate od oko predviđenih 85 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara