Anne Frank umrla ranije nego što se mislilo: Jesu li sestre mogle biti spašene?

Anne Frank umrla ranije nego što se mislilo: Jesu li sestre mogle biti spašene?

Foto: Shutterstock

DJEVOJČICA Anne Frank, trajni simbol žrtava holokausta, umrla je mjesec dana prije nego što se dosad pretpostavljalo, objavila je danas Zaklada Anne Frank.

Anne, poznata diljem svijeta po dnevniku koji je pisala u skrovištu u svojoj kući u Amsterdamu, i njezina starija sestra Margot umrle su navjerojatnije od tifusa u logoru Bergen-Belsenu u veljači 1945.

Dosad je vrijedila procjena Crvenog križa da su djevojčice umrle u ožujku. Iako je bilo nemoguće utvrditi točan datum smrti, službeno se pisalo da je Anne umrla 31. ožujka, na današnji dan prije 70 godina.

"Da su barem izdržale još samo dva tjedna"

Promjena u datumu smrti malo toga mijenja u tragičnoj sudbini 15-godišnje Anne i 19-godišnje Margot. "To je bilo strašno i ostalo je strašno", kaže Erika Prins koja vodi muzej u kući Anne Frank.

Ipak, novi datum mijenja sliku da su sestre mogle biti spašene da su poživjele samo malo duže. "Kada kažete da su podlegle tifusu krajem ožujka, to vam daje osjećaj da su umrle tik pred oslobođenje Bergen-Belsena i misao... pa da su barem izdržale još samo dva tjedna", govori Prins i dodaje tiho: "To više nije istina".

Savezničke snage oslobodile su Bergen-Belsen 15. travnja 1945.

Točan dan nemoguće je utvrditi

Novo istraživanje u kojem su obuhvaćeni dokumenti iz arhiva i izjave preživjelih i očevidaca pokazalo je da su Anne i Margot Frank imale simptome tifusa već početkom veljače. Nizozemski liječnici kažu da do smrti od te bolesti dolazi otprilike 12 dana od pojave prvih simptoma.

"S obzirom na to, datum smrti je vjerojatno negdje u veljači. Točan dan nemoguće je utvrditi", kažu znanstvenici. "Po riječima jedne od preživjelih svjedokinja, Rachel van Amerongen, koja je poznavala sestre Frank 'jednog dana ih jednostavno više nije bilo'".

Obitelj Anne Frank bila je jedna od desetaka tisuća židovskih obitelji koje su nakon Hitlerova dolaska na vlast tridesetih godina 20. stoljeća izbjegle iz Njemačke. Obitelj se skrasila u Amsterdamu, ali nakon nacističke okupacije Nizozemske bili su prisiljeni skrivati se u kući.

Nakon dvije godine skrivanja, obitelj Anne Frank je 1944. otkrivena i deportirana u logore. Otac Otto i mati Edith poslani su u Auschwitz, a Margot i Anna u Bergen-Belsen. Majka im je umrla početkom 1945. u Auschwitzu, a otac je jedini član obitelji koji je preživio holokaust.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara