Antešić: Nema šanse da ćemo privatizirati Plovput

Antešić: Nema šanse da ćemo privatizirati Plovput

Screenshot: Plovput.hr

DIO SABORSKE oporbe izrazio je danas poslijepodne zabrinutost zbog planiranog smanjenja prihoda tvrtke Plovput, iz čega ičitavaju namjeru da se ta tvrtka privatizira, no takvu je mogućnost oštro otklonio zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić.

Vladin prijedlog izmjena Pomorskog zakonika predvidio je da naknadu za sigurnost plovidbe i zaštitu od onečišćenja, koju su do sada plaćali samo stranci, ubuduće za svoje brodice plaćaju i hrvatski državljani.

Ta naknada više ne bi bila prihod Plovputa, zbog čega će ta tvrtka izgubiti značajan dio izvornih prihoda.

Novak: Nekome je možda obećano da će se Plovput prodati

"Poznavajući način rada, način razmišljanja uvaženog ministra pretpostavljam da bi u vrlo skoroj budućnosti se moglo desiti da taj isti Plovput bude na prodaju ili da će bit sustavno uništen kako bi ga se s vremenom moglo prodat nekome kome je to možda obećano", rekao je laburist Mladen Novak u raspravi o izmjenama Pomorskog zakonika.

Antešić je uzvratio da nitko ne razmišlja o prodaji Plovputa, budući da je riječ o tvrtci od posebnog interesa, koja održava objekte sigurnosti plovidbe na moru. "Svaka pomisao na privatizaciju bila bi nedopustiva i za to nema nikakve šanse", poručio je.

Antešić objašnjava da je Plovput trgovačko društvo te da bi, po pravu EU, tzv "svjetlarinu" moglo naplaćivati samo kao uslugu, što znači da bi se na nju naplaćivao i PDV, a što bi na kraju znatno poskupilo naknadu.

Šuker skeptičan na naplatu "svjetlarine"

Kad bi sustav naplate ostao isti, EU bi ga smatrala nedopuštenom potporom, no Antešić najavljuje da će se veći dio "svjetlarine" vratiti neizravno Plovputi kroz financiranje održavanih objekata sigurnosti plovidbe.

Na takvu računicu vrlo se kritički osvrnuo HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, tvrdeći da zamjenik ministra u Saboru priznaje kako Vlada namjerava izigrati europske direktive.

"Ako želite pomoći Plovputu, dajte mu javne ovlasti, a ne da ovako izvrdavate propise Republike Hrvatske i direktive EU", poručio je Šuker.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara