Antifašisti Bozaniću: Prestanite više izjednačavati fašizam i komunizam!

Foto: Goran Mehkek (Cropix) 

"PRESTANITE više izjednačavati fašizam i komunizam!", osnovna je poruka koju je savjet antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske odaslao kardinalu Josipu Bozaniću te velikodostojnicima Crkve u Hrvata. Povod za ovakvu otvorenu poruku Bozaniću bilo je kardinalovo obraćanje vjernicima u Mariji Bistrici kao i cjelokupno djelovanje katoličke crkve u posljednje vrijeme koje ide u smjeru nastojanja da se izjednači fašizam i komunizam. 
 
Predsjednik Savjeta antifašista Daniel Ivin kaže da nitko ne negira da je u komunizmu bilo zločina, no nedopustivo je uspoređivati fašizam s komunizmom. Na današnjoj konferenciji za novinare Ivin je naglasio kako ovakvim postupanjem Crkve oni prestaju biti duhovna organizacija već postaju politička organizacija.
 
"Tražit ćemo da se temeljito istraži ponašanje Crkve u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu", naglasio je danas Ivin dodajući da se malo zna da je veliki broj svećenika bio aktivan u partizanskim jedinicama. Antifašisti poručuju i kako rezolucija Vijeća Europe iz 2006. o zločinima komunizma nigdje ne uspoređuje fašizam i komunizam. 
 
"Štoviše rezolucija u jednom dijelu naglašava da su postojale komunističke partije koje su dale svoj doprinos izgradnji demokratskih procesa u Europi", zaključio je Ivin.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara