Antonov: Rusija će u roku od nekoliko dana povući postrojbe s granice

Ilustracija: Hina

RUSIJA će "u roku od nekoliko dana" povući sve svoje snage raspoređene u regijama uz ukrajinsku granicu, rekao je u petak zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov, a taj bi potez mogao ublažiti napetosti u susjednoj Ukrajini uoči predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju.

Moskva je rasporedila desetke tisuća vojnika uz granicu s istočnom Ukrajinom gdje su proruski separatisti nakon referenduma proglasili dvije neovisne države.

Vlada u Kijevu i zapadne zemlje vide te ruske postrojbe kao potencijalnu invazijsku vojsku ako Moskva odluči i vojno podržati separatiste.

Upitan hoće li Rusija poslušati poziv Zapada da povuče vojnike s ukrajinske granice, Antonov je za Reuters rekao: "Oni će se uvjeriti u to - 100 posto ... iza sebe nećemo ostaviti ništa".

On je dodao da je Rusija već u dvadeset transportnih zrakoplova i dvadeset teretnih vlakova povukla svoje vojnike i vojnu opremu iz pokrajina Rostov, Belgorod i Brijansk pošto su, kako je rekao, u tim regijama završene vojne vježbe.

Potpuno povlačenje ruskih snaga razmještenih u regiji moglo bi biti provedeno "u roku od nekoliko dana", rekao je Antonov.

Merkel poziva Putina da poštuje OESS-ovu ocjenu ukrajinskih izbora

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u intervjuu objavljenom u petak od ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna ocjenu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o predsjedničkim izborima koji se trebaju održati u nedjelju u Ukrajini.

"Očekujem od Rusije da poštuje nesumnjivo objektivnu procjenu OESS-a" o pravilnom održavanju izbora, izjavila je ona regionalnom dnevniku Saarbruecker Zeitung od petka. "Rusija pripada toj organizaciji", istaknula je ona.

Berlin smatra nedjeljne izbore, osporavane u dijelu Ukrajine i u Moskvi, važnom etapom u stabilizaciji zemlje.

"Odvijanje izbora procijenit će OESS i svi bi trebali poštivati njegovu prosudbu", ocijenila je Merkel. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju "nalazi se na licu mjesta s jednom od najvećih promatračkih misija u povijesti, nažalost Rusija je odbila slanje promatrača iako je bila pozvana", istaknula je njemačka kancelarka.

"Čini se da je ruskim čelnicima teško prihvatiti da Ukrajina, suverena zemlja, slobodna odabire svoj vlastiti put", dodala je ona.

Lavrov: Zapad mora izvući lekciju iz ukrajinske krize

Zapad mora izvući "dobru lekciju" iz ukrajinske krize, "logičnog" rezultata pokušaja Zapada da izvuče korist iz raspada SSSR-a prije 25 godina, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Ako je cilj izbjeći ponavljanje takvih kriza u budućnosti, treba izvući dobru lekciju iz događaja u Ukrajini i prijeći što je prije moguće u provedbu načela jednakosti u euro-atlantskoj sigurnosti", izjavio je Lavrov na konferenciji u Moskvi.

Ukrajinska kriza je "logičan rezultat razvoja situacije u Europi unazad 25 godina", dodao je on referirajući se na raspad Sovjetskog Saveza 1991.

"Umjesto da ugrabe povijesnu priliku izgradnje velike Europe bez linija razdvajanja, naši zapadni partneri odabrali su uobičajenu logiku širenja na istok geopolitičkog prostora koji je pod njihovih nadzorom", izjavio je šef ruske diplomacije.

Levčenko: Nedjeljni izbori jako su važni za Ukrajinu

Nedjeljni predsjednički izbori vrlo su važni za Ukrajinu jer će činjenica da će zemlja dobiti predsjednika kojeg je izabrao narod pridonijeti smirivanju situacije i pokrenuti druge političke promjene, rekao je u petak ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandar Levčenko.

"Vjerujemo da će izbori na kojima će predsjednika izabrati većina naroda pridonijeti smirivanju situacije", rekao je Levčenko na konferenciji za novinare sazvanoj u zgradi ukrajinskog veleposlanstva na temu "Ukrajina uoči predsjedničkih izbora".

Izbor predsjednika, nastavio je veleposlanik, pokrenut će i druge političke promjene, jer će se raspisati parlamentarni izbori, nakon kojih će mandat dobiti nova vlada, koja će također biti izabrana na temelju volje naroda.

Levčenko je rekao da su se na izborima kandidirali pripadnici svih političkih opcija u Ukrajini, od krajnje ljevice do krajnje desnice, ali da nemaju svi iste izglede. "Nekima se potpora birača broji s 0,02 posto, a neki dobivaju između 45 i 48 posto podrške birača", kazao je ukrajinski veleposlanik.

Kandidat kojem većina poznavatelja prilika u Ukrajini predviđa glatku pobjedu na izborima za predsjednika države, možda i u prvom krugu, je Petro Porošenko (48), poznati ukrajinski poslovni čovjek koji posjeduje najveću ukrajinsku tvornicu slatkiša Rošen, a u visokoj politici se već okušao kao ministar vanjskih poslova za predsjedničkog mandata Viktora Juščenka i ministar gospodarstva dok je ukrajinski predsjednik bio Viktor Janukovič.

Ukrajinci su svjesni činjenice da Rusija ne gleda blagonaklono na održavanje predsjedničkih izbora u ovom trenutku, ali je, nakon što je iz zemlje pobjegao Viktor Janukovič i ostavio je bez predsjednika, parlament naredio da se izbori za predsjednika održe u najkraćem mogućem roku, a to je upravo 25. svibnja.

Budući da su odabrali europsku budućnost, Ukrajinci žele i ove izbore provesti u skladu s najboljim europskim standardima, zbog čega će transparentnost i pravičnost izbora nadgledati gotovo 2800 promatrača iz cijelog svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Izbora neće biti u gradu Slovjansku, koji je pod nadzorom proruskih pobunjenika, a vlasti u Kijevu svjesne su i činjenice da se neće moći otvoriti ni mnoga birališta u područjima Donjecka i Luhanska, no tamošnja izborna povjerenstva ponašat će se u skladu s trenutačnim okolnostima, što podrazumijeva i moguće seljenje nekog izbornog mjesta u posljednji trenutak, rekao je Levčenko.

Na novinarsko pitanje može li Porošenko, ako pobijedi na izborima, ostvariti obećanje da će stanje na istoku Ukrajine dovesti u red za tri mjeseca, Levčenko je odgovorio da cijela Ukrajina od budućeg predsjednika očekuje ne samo da stanje na istoku zemlje riješi za najviše tri mjeseca, već da vrlo brzo riješi i status Krima, kojega se Ukrajina ne odriče unatoč aneksiji u sastav Ruske Federacije koja je provedena u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju će u zgradi veleposlanstva moći glasovati i ukrajinski državljani koji žive u Hrvatskoj i na popisu su birača, ukupno njih 179. U Hrvatskoj, potvrdio je veleposlanik, živi više Ukrajinaca od tog broja, ali ako nisu registrirani birači, ne mogu pristupiti glasovanju.

Konačne rezultate predsjedničkih izbora ukrajinske vlasti, po mišljenju ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj, trebale bi objaviti u ponedjeljak, ali bez regija Donjecka i Luhanska. Rezultati iz tih područja, procijenio je Levčenko, mogli bi biti poznati tijekom utorka.

Putin kaže da će poštovati rezultat ukrajinskih izbora

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će Rusija poštovati rezultate ukrajinskih predsjedničkih izbora 25. svibnja i da je optimističan glede rješenja ukrajinske krize, kao i poboljšanja odnosa sa SAD-om.

"Poštovat ćemo izbor ukrajinskog naroda", rekao je Putin na investicijskom forumu u St.Petersburgu."Optimist sam. Ne gubim vjeru da će se situacija u Ukrajini u jednom trenutku normalizirati i da ćemo naći snage popraviti odnose (sa SAD-om)", istaknuo je ruski predsjednik.

Dodao je da se Rusija ne želi izolirati od ostatka svijeta i da sa SAD-om želi surađivati na brojnim projektima. "Ne planiramo nikakvu samoizolaciju", rekao je. "Nadamo se da će zdrav razum...navesti naše europske i američke partnere da surađuju s Rusijom", naglasio je ruski predsjednik.

Putin je rekao da je američka "unipolarna" vizija svijeta propala i da će sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vratiti kao bumerang.

U govoru na forumu koji je ruski pandan Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu, Putin je iznio planove za oživljavanje klonule ekonomije, uključujući i oslanjanje na izvoz energenata. No, čini se i da je pokušao unijeti razdor između SAD-a i Europe tako što je zahvalio europskim tvrtkama na "pragmatičnijem" stavu prema sankcijama od američkih kompanija. "Svijet se promijenio. Unipolarna vizija svijeta je propala", istaknuo je Putin.

Visoki dužnosnik ruske vlade rekao je da sankcije, koje se uglavnom odnose na zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine pojedincima i tvrtkama bliskima Putinu, počinju davati ozbiljne rezultate, javlja Reuters.

Rusija pada u recesiju, a odljev kapitala povećao se uslijed ukrajinske krize koja je izazvala najžešći sukob Istoka i Zapada od kraja Hladnoga rata.

Putin je ponovio da će najveći svjetski izvoznik nafte i plina diverzificirati svoje gospodarstvo u kojem izvoz energenata čini 25 posto BDP-a i istaknuo da Rusija mora osnažiti najveće domaće banke i industrije.

Ruski predsjednik također je iznio plan o osnivanju državnog fonda koji bi trebao pomoći da se uvoz sa Zapada zamijeni domaćim proizvodima.

OESS zabrinut zbog pogoršanja medijskih sloboda u Ukrajini

Predstavnica za medije u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Dunja Mijatović izrazila je u petak u sjedištu organizacije u Beču zabrinutost "zbog brzog pogoršanja radnih uvjeta i ozračja za medije" u Ukrajini.

"Zabrinuta sam brzim pogoršanjem radnih uvjeta i ozračja u kojem djeluju mediji", kazala je Mijatović u priopćenju objavljenom u prigodi predstavljanja izvješća o medijima u Ukrajini.

OESS je objavio izvješće o više od 300 slučajeva nasilja nad medijskim djelatnicima počinjenim od 28. studenoga 2013. do 23. svibnja 2014., što uključuje ubojstva, otmice te zastrašivanja.

"Novinarima treba osigurati uvjete da svoja izvješća rade u slobodi i sigurnosti", istaknula je Mijatović. S obzirom na predsjedničke izbore 25. svibnja pozvala je sva nadležna tijela da podrže i zaštite medijske djelatnike.

U brojnim slučajevima, napose na Krimu i na istoku Ukrajine, ukrajinski televizijski kanali spriječeni su emitirati i zamijenjeni su kanalima ruske televizije, rekla je Mijatović.

"Sadašnja manipulacija medijima i ratnim informacijama treba prestati", rekla je Mijatović strahujući da će to, ako se brzo ne promijeni, "imati ozbiljne posljedice za ljudska prava" u Ukrajini.

Ashton: Uspješni izbori uvjet su za smirivanje stanja u Ukrajini

Europska unija zauzima se za slobodne, pravične i transparentne izbore u Ukrajini, rekla je u petak šefica diplomacije EU Catherine Ashton i ocijenila da će uspješni izbori biti važna etapa za smirivanje napetosti u toj zemlji.

"Čvrsto se zauzimamo za to da predsjednički izbori 25. svibnja u Ukrajini budu slobodni, pravični i transparentni", objavila je u priopćenju visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

"Uspješni izbori bit će važna etapa za smirivanje napetosti i za ponovnu uspostavu sigurnosti i političke stabilnosti", rekla je Ashton.

Šefovi država i vlada zemalja članica EU trebaju u utorak navečer ocijeniti uvjete u kojima su održani izbori, kazao je jedan europski diplomatski izvor.

Ako procijene da su ukrajinski separatisti kompromitirali izbore, čelnici 28-orice mogli bi donijeti nove sankcije Rusiji.

Za miran tijek predsjedničkih izbora vlasti u Kijevu rasporedit će 55.000 policajaca i 20.000 volontera.

Proruski separatisti najavili su da će sprječavati mirno odvijanje izbora na istoku zemlje gdje bi zbog toga dva milijuna birača mogla imati teškoća pri glasovanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara