Apsolutni rekord od 1,3 metra: Nikada ovoliko snijega na Sljemenu

Apsolutni rekord od 1,3 metra: Nikada ovoliko snijega na Sljemenu

Foto:Tomislav Kristo (Cropix) 

"NAKON što se  u zadnja 24 sata na Sljemenu visina snježnog pokrivača povećala za 14 cm, jutros je u 7 sati izmjereno 136 cm. Ta brojka  je nova rekordna visina snježnog pokrivača na postaji Puntijarka, na kojima se redovita mjerenja vrše od 1981. godine. Dosadašnji rekord je iznosio 127 cm (12. veljače 1986.)", objavio je danas Crometeo dodajući kako je Zavižan "popravio" jučer postavljeni rekord za veljaču. Jutros se mjeri 306 cm snijega.  

"Time je ova zima, već prije kraja veljače zauzela treće mjesto po maksimalnoj visini snježnog pokrivača (1981. je mjereno 307 cm, a 1984. 320 cm).  Međutim, navedeni apsolutni rekord od 320 cm, sve je bliži", naglašava Crometeo.

Otežan promet

Danas se u većini Hrvatske prometuje otežano i to zbog snijega koji je padao posljednja dva dana. Tako je zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocestama: A7 GP Rupa-čvor Diračje i A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Bosiljeva. 

Kako je izvijestio HAK magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti, a zbog niskih temperatura upozoravaju na moguću poledicu, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Snijeg pada mjestimice u središnjoj Hrvatskoj i Gorskom kotaru, također na autocesti A6 Rijeka- Zagreb i A1 između čvorova Bosiljevo i Otočac. 
 
Zimski su uvjeti te zabrana za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na većini cesta u Gorskom kotaru ( uključujući staru cestu D3), dijelu Like i središnje Hrvatske ( također na D1 GP Macelj-Karlovac-Grabovac-Gornji Vaganac-Gračac-Knin), mjestimice Hrvatskom primorju i Istri te na otocima Krku, Cresu i Lošinju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obilne kiše u Dalmaciji
 
Danas se očekuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, još povremeno uz oborine. U Gorskome kotaru očekuje se još malo mokroga snijega, no bit će kiše na području gotovo cijele Hrvatske. 
 
U Dalmaciji, a posebno na dubrovačkom području očekuju se jake i obilne kiša s grmljavinom. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara