Argentina proglasila bankrot

Argentina proglasila bankrot

Foto: Guliver image/Getty images

ARGENTINA je proglasila bankrot po drugi put u posljednjih 13 godina, nakon što su propali jučerašnji pregovori s investicijskim fondovima u New Yorku. Američki sudac za dogovor je dao rok do 4 sata ujutro po lokalnom vremenu, ali dogovora na kraju nije bilo.

"Nažalost, dogovor nije postignut i Republika Argentina će završiti u bankrotu", kazao je Daniel Pollack, posrednik kojeg je sud imenovao u ovom slučaju.

Očekuje se da posljedice novog bankrota neće biti toliko teške kao one prije 13 godina, kada je na desetke ljudi poginulo na ulicama u velikim prosvjedima. Argentinska vlast tada je bila prisiljena zamrznuti račune štediša kako bi spriječili masovno podizanje novca iz banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljedice novog bankrota ne možemo u potpunosti predvidjeti, ali one svakako neće biti pozitivne", kazao je jučer na konferenciji za medija Pollack.

Argentina već godinama ne uspijeva postići dogovor s fondovima koji su se 2002. godine domogli povoljnih državnih obveznica, a onda, umjesto restrukturiranja dugova, zatražili punu isplatu. U pitanju je golemih milijardu i 330 milijuna dolara plus kamate koji bi Argentinu mogli baciti na koljena.

Nakon izgubljenih brojnih sudskih parnica na sudovima u SAD-u, Argentini se primaknuo rok da postupi po presudi američkog okružnog suca Thomasa Griesa iz 2012. godine, prema kojoj bi fondovima trebala isplatiti 1,33 milijarde dolara plus kamate.

U utorak su predstavnici Argentine i investicijskih fondova u New Yorku prvi puta razgovarali oči u oči. Ipak, napredak u pregovorima nije postignut. Argentinski ministar gospodarstva Axel Kicillof svom narodu je poručio kako vlast neće sa "lešinarskim fondovima" potpisivati sporazume koji mogu ugroziti budućnost Argentine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara