Arheolozi riješili misterij star 660 godina: Pronađeno groblje žrtava crne smrti u Londonu

Screenshot: Youtube

BRITANSKI arheolozi objavili su u nedjelju da su riješili misterij star 660 godina i otkrili gdje su žrtve tzv. "crne smrti" pokopane na području Londona.

DNK testiranjem otkrili su bakteriju kuge u zubima kostura otkrivenih prošle godine i tako otkrili izgubljeno mjesto na kojem su pokapane desetine tisuća ljudi koje je u srednjem vijeku u Londonu pokosila kuga.

To otkriće slijedilo je nakon prošlogodišnjeg otkrivanja 13 kostura omotanih u platno i položenih u uredne redove tijekom iskapanja za novu londonsku liniju podzemne željeznice koja povezuje istok i zapad grada.

Arheolozi, koji kažu da njihovo otkriće baca novo svjetlo na srednjovjekovnu Englesku i njezine stanovnike, kasnije su pronašli još 12 kostura. U srpnju će se nastaviti iskapanja kako bi se utvrdilo ima li još pokopanih tijela u blizini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kuga je nakon izbijanja 1348. odnijela živote trećine stanovnika Engleske.

Prema ograničenim povijesnim zapisima do 50 tisuća žrtava pokopano je na groblju u londonskoj četvrti Farringdon, jednom od dva mjesta u kojima su žrtve kuge pokapane.

Prema datiranju ugljikom neke od žrtava pokopane su od 1348. do 1350. a druge početkom ili sredinom 1400-ih. Kosturi pripadaju i muškarcima i ženama i djeci. Na mnogima su otkrivena teška oštećenja kralježnice što znači da su se bavili teškim fizičkim radom a neki su imale i teške ozljede koje su posljedica sukoba. Mnogi su patili i od pothranjenosti.

Analiza kosti pokazuje da njih oko 40 posto nije rođeno u Londonu nego su dolazili u grad iz drugih krajeva zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara