Arkanovom krvniku Vrhovni sud smanjio kaznu za ubojstvo civila za pet godina

Foto: Ilustracija

VRHOVNI SUD smanjio je za pet godina kaznu Bobanu Arsiću, pripadniku Srpske dobrovoljačke garde pa je pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva supružnika Mate i Marije Bačić te zastrašivanja civila u okupiranim Drinovcima na Miljevačkom platou početkom 1992. godine.

Optužnica protiv Arsića, porijeklom iz Zaječara, dignuta je koncem 2012. godine, a nepravomoćno je osuđen u odsutnosti u ožujku ove godine. Sudac Zoran Kežić izrekao mu je maksimalnih 20 godina, a tijekom obrazloženja presude kazao je i kako je kazna dugotrajnog zatvora zamijenila smrtnu kaznu. Sudac Kežić odlučio se za najstrožu sankciju imajući u vidu brutalnost kojom je Arsić nasrnuo na civile starije životne dobi.

Bacio bombu u kuću

Tog dana u Drinovce je stigao u potrazi za ovcom za ražanj. Maltretirao je žene koje je zatekao u jednoj kući. Nakon što su ga nahranile, ispalio im je rafal poviše glave. U kuću Bačićevih bacio je bombu. Marija je na mjestu stradala, dok je Matu Arsić likvidirao pred kućom. Navodno je to učinio jer je spazio kumulativnu minu u njihovoj kući, no o tome njegovi suborci nisu ništa znali.

Vrhovni sud: Prestrogi ste, priznao je i pokajao se...

Vrhovni sud je ocijenio da je splitski sud prestrogo kaznio Arsića jer nisu vodili računa da je pred vojnim sudom u Banja Luci priznao djelo te se pokajao. Suđenje mu je trebalo početi u Kninu dan prije Oluje. No, Arsić se izgubio u vihoru rata. Do podizanja optužnice navodno se skrivao u BiH, a onda je zbrisao u Azerbejdžan. Premda je MUP u nekoliko navrata dobio nalog za raspisivanjem tjeralice, to je učinjeno tek po podizanju optužnice. Nije najjasnije ni zbog čega je na optužni akt šibenskog Državnog odvjetništva trebalo čekati 20 godina.

U svakom slučaju, Vrhovni sud smatra da je 15 godina za Arsića primjereno težini njegovog djela i da sadrži moralnu osudu za zlo koje je počinio. Ako Arsić ikada postane dostupan, imat će pravo na novo suđenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara