Aspirin smanjuje rizik od raka crijeva, želuca i jednjaka

Ilustracija: Shutterstock

SVAKODNEVNO uzimanje aspirina smanjuje rizik od razvoja i umiranja od raka crijeva, želuca i jednjaka, objavili su britanski znanstvenici, prenosi BBC.

Kada bi svaka osoba u Britaniji starija od 50 godina svakodnevno koristila aspirin, znanstvenici predviđaju da bi to u sljedeća dva desetljeća spasilo 122.000 života.

Upozoravaju, međutim, da aspirin može izazvati unutarnje krvarenje i da se prije početka njegova korištenja treba savjetovati s liječnicima.

Znanstvenici sa londonskog fakulteta Queen Mary proučili su 200 postojećih studija o koristi i šteti uzimanja aspirina, što je područje trajne debate u medicinskim krugovima. Rezultati su objavljeni u časopisu Annals of Oncology.

Pokazalo se da svakodnevno korištenje aspirina smanjuje razvoj bolesti i smrt od raka crijeva, želuca i jednjaka za 30 do 40 posto. Korist od uzimanja aspirina vidi se nakon najmanje pet godina korištenja.

122 tisuće života aspirinom se može spasiti, ali ih se 18 tisuća zbog nuspojava može izgubiti

Profesor Jack Cuzick, voditelj istraživanja, pozvao je sve starije od pedeset da razmotre uzimanje male doze aspirina (75mg) svakoga dana deset godina. A s obzirom na to da rizik od unutarnjeg krvarenja raste kod starijih ljudi, Cuzick predlaže da se nakon deset godina aspirin prestane koristiti.

Kao što studija sugerira da se 122 tisuće života aspirinom može spasiti, tako i navodi da ih se 18 tisuća zbog nuspojava može izgubiti. Zato je važno razgovarati s liječnikom prije početka korištenja kako bi se procijenili individualni rizici, napominju znanstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara