Assange: Uskoro napuštam ekvadorsku ambasadu

Foto: Guliver image/Getty images

OSNIVAČ Wikileaksa Julian Assange, koji se već više od dvije godine nalazi u izolaciji u ambasadi Ekvadora u Londonu, najavio je na današnjoj konferenciji za medije da će uskoro napustiti tu instituciju.

43-godišnji Assange demantirao je medijske natpise prema kojima je prisiljen napustiti ambasadu zbog zdravstvenih problema.

"Uskoro napuštam ambasadu, ali ne iz razloga koje navode mediji. Kao što možete zamisliti, biti zatočen u ovoj zemlji već četiri godine bez ikakve optužnice, i dvije godine u ovoj ambasadi, to nije okruženje u kojem jedna zdrava osoba može živjeti bez problema i poteškoća", kazao je Assange.

Na konferenciji za medije Assange nije htio iznositi točne razloge zbog kojih napušta ambasadu, niti svoje planove nakon što izađe iz zgrade. Nije poznato niti kamo planira otići.

Ministar Ricardo Patino koji je sjedio uz njega pozvao je na pokretanje međunarodne kampanje kako bi se oslobodio utemeljitelj WikiLeaksa, javila je agencija France presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba okončati tu situaciju. Dvije godine, to je zaista predugo. Vrijeme je da se oslobodi Julien Assange".

"Nastavljamo mu pružati zaštitu.. nastavljamo biti na raspolaganju kako bismo razgovarali s britanskom i švedskom vladom, kako bi se pronašlo rješenje tog ozbiljnog kršenja ljudskih prava Juliena Assangea", rekao je ministar.

Švedska traži da Britanija izruči Assangea zbog optužbi dvaju djevojaka za seksualno nasilje, što on niječe. Boji se da će, ako se preda švedskoj policiji kako bi dokazao svoju nevinost, biti izručen Sjedinjenim Državama kako bi tamo odgovarao za objavu stotina tisuća tajnih vladinih i vojnih dokumenata.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara