Australska vlada uzvratila Kapetanu Draganu: I sam je odgovoran za dugotrajnost postupka zbog svoje sklonosti parničenju!

Foto: ICTY

AUSTRALSKA vlada je u utorak ustvrdila da je optuženi ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, djelomično odgovoran za dugotrajnost postupka razmatranja njegovog izručenja Hrvatskoj zbog svoje sklonosti parničenju, javljaju australski mediji.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006., ali je australska vlada tek u studenome prošle godine donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj gdje je tražen zbog zločina počinjenih tijekom sukoba '90-ih godina prošlog stoljeća na prostoru bivše Jugoslavije. Godine 2010. Vasiljković je tražio odgodu odluke o izručenju dok je vodio tužbu za klevetu protiv jednog lista, izjavili su vladini pravni zastupnici u utorak, drugog dana žalbenog ročišta protiv vladine odluke o izručenju pred Saveznim sudom u Melbourneu.

Šest mjeseci rada na otprilike 1.500 stranica podnesaka glede tog slučaja suspendirano je dok je Vasiljković dokazivao da ga se ne smije izručiti, kazali su. Vasiljković se "pokazao kao jako sklon parničenju", rekao je vladin pravni zastupnik Stephen Lloyd.

Vasiljkovićev odvjetnik tvrdi da je njegovom klijentu uskraćena proceduralna pravednost

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na otvaranju žalbenog ročišta u ponedjeljak, Vasiljkovićev njegov odvjetnik Julian Burnside rekao je da će se u žalbenom postupku usredotočiti na pravne odgode u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti. Bivši australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare odobrio je njegovo izručenje u studenome prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005. godine.

Vasiljkovićev odvjetnik tvrdi da je njegovom klijentu uskraćena proceduralna pravednost te da ne bi trebao biti izručen Hrvatskoj. Richard Knowles, jedan od trojice odvjetnika koji brane Vasiljkovića, rekao je u utorak na sudu u Melbourneu da je njegovom klijentu uskraćeno pravo da odgovori na informacije koje je Hrvatska pružila australskim vlastima prije nego što je ministar unutarnjih poslova donio odluku o izručenju prošle godine.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava. Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.

Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Smješten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu i sudsko ročište u Melbourneu pratio je putem video veze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara