Austrija postala 13. zemlja Europe koja dopušta posvajanje istospolnim parovima

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

AUSTRIJA je danas postala 13. europska država koja je zakonom omogućila posvajanje djece istospolnim partnerima, prenosi portal Crol.hr.

Austrijski parlament početkom srpnja izglasao je amandman kojim se nevjenčanim istospolnim parovima omogućava posvajanje djece. Odluka je stupila na snagu prvog dana kolovoza, samo nekoliko mjeseci nakon što je Europski sud za ljudska prava odlučio da zabrana posvajanja za istospolne parove predstavlja diskriminaciju.

U predmetu "X i drugi protiv Austrije" sud u Strasbourgu odlučivao je o žalbi lezbijskog para i biološkog sina jedne od njih kojem je 17 godina, a rođen je izvan bračne zajednice. Iako su ga dvije žene godinama zajedno odgajale, austrijsko pravosuđe uskratilo je drugoj majci pravo posvojenja.

Europski sud za ljudska prava je, međutim, zaključio da austrijska vlada "nije predočila valjane i uvjerljive razloge kojima bi dokazala da je zabrana posvajanja djece od strane istospolnih partnera nužna zbog zaštite tradicionalne obitelji ili interesa djeteta".

Osim Austrije, posvajanje djece istospolnim partnerima dosad su omogućile Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara