Avion pao u more u Kaštelima: Dvojica članova posade poginula, liječnici se bore za život trećeg

Avion pao u more u Kaštelima: Dvojica članova posade poginula, liječnici se bore za život trećeg

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

ISPRED hotela Resnik u Kaštel Štafiliću danas se oko 17.40 sati tijekom trenažnog leta u more srušio zrakoplov amfibija tvrtke European Coastal Airlines s tri člana posade. Dvojica su poginula, trećeg su uspješno reanimirali u splitskom KBC-u. Ima lomove ekstremiteta, no liječnicima najviše problema zadaje teška ozljeda glave.

Pad preživio sin brigadira Raosa

Radi se, kako neslužbeno doznajemo, o Ivanu Raosu, iskusnom pilotu, koji je, po svemu sudeći, bio instruktor u avionu koji se srušio. Ivan Raos je sin brigadira Matka Raosa, bivšeg zapovjednika helikopterske baze HRZ-a u Divuljama. Čuli smo se nakratko s njim. Ni on zasad ne zna što se točno dogodilo sa zrakoplovom u kojem je nastradao njegov sin.

Raos je u dosta teškom stanju. Kako neslužbeno doznajemo, nalazi se u stanju kome i priključen je na respirator. Ima lom lumbalnog kralješka, sedam slomljenih rebara.

Isprva se mislilo da su u zrakoplovu bila samo dva člana posade, no kasnije su vatrogasci u zrakoplovu pronašli i trećeg člana. Službene obavijesti o identitetu poginulih nema, no neslužbeno doznajemo da se radi o državljaninu Indije i Ivanu S.

Amfibiji otkazao motor?

Zrakoplovu je, kako neslužbeno doznajemo, otkazao motor, i to vrlo brzo nakon polijetanja. Za dlaku je izbjegnuta još veća tragedija jer se zrakoplov srušio u more samo koji metar od prepune plaže, a neki očevici navode da je pri padu zrakoplov dotakao i krov hotela Resnik. Kako se radi o amfibiji, zrakoplov se mogao spustiti na more, no čini se da je izgubio uzgon i survao se bez kontrole. 

Pokušali smo provjeriti znaju li na aerodromu Resnik što o padu aviona, no uputili su nas na tvrtku Coastal Airlines.   

Policija je o svemu izvijestila Lučku kapetaniju i Agenciju za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, te se očekuje da će se uskoro utvrditi okolnosti te nesreće. Više detalja trebalo bi se znati kada se obavi očevid.

European Coastal Airlines: To nije zrakoplov koji će letjeti do otoka...

Marija Vuletić iz tvrtke European Coastal Airlines potvrdila nam je da se radi o njihovom zrakoplovu Lake, a napomenula je da se ne radi o tipu zrakoplova s kojim će ova tvrtka uskoro uspostaviti redovitu komercijalnu liniju na srednjodalmatinskim otocima.

Jan Albers, šef marketinga ECA, potvrdio nam je da se na zrakoplovu obavljala obuka njihovih pilota. Na putu je prema mjestu nesreće, pa mu zasad nisu poznati detalji. Zna nacionalnost stradalih, no kaže kako ne može izvijestiti javnost dok se ne obavijeste obitelji stradalih.

Neslužbeno doznajemo da je avion bio starijeg datuma proizvodnje.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara