Ayrault od Medvedeva zatražio humanost za Francuza iz Greenpeacea

Ayrault od Medvedeva zatražio humanost za Francuza iz Greenpeacea

Foto: Hina/EPA/RIA Novosti

FRANCUSKI premijer Jean-Marc Ayrault od svog je ruskog kolege Dmitrija Medvedeva u petak zatražio da napravi humanu gestu, prema francuskom pripadniku Greenpeacea, uhićenom u rujnu zajedno s još 29 članova te organizacije koji su se pokušali uspeti na naftnu platformu Gazproma na Arktiku.

"Operacija koju je počela ta nevladina organizacija završila je uhićenjima i sudskim procesom koji je u tijeku. Zatražio sam da poduzme humanu gestu kada je o francuskom članu organizacije riječ", rekao je premijer na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Medvedevim, odgovarajući na novinarska pitanja o sudbini 38-godišnjeg Francuza Francesca Pisanua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef ruske vlade rekao je kako je sa svojim francuskim kolegom raspravljao o tom problemu te da je pozornost skrenuo na opasnost ovakvih aktivnosti, budući da je riječ o poslovima crpljenja plina i nafte, što može biti potencijalno opasno. Francuzi mogu biti sigurni da će se ovo pitanje razmotriti uz strogo poštivanje ruskih zakona, rekao je Medvedev.

Trideset članova i suradnika Greenpeacea uhićeno je prije nešto više od mjesec u međunarodnim vodama Arktika, gdje su prosvjedovali protiv eksploatacije nafte koju ondje provodi tvrtka Gazprom u većinskome vlasništvu države na jednom od najosjetljivijih dijelova našeg planeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara