BBC-jev novinar sprda se s Milanovićem i Vučićem

BBC-jev novinar sprda se s Milanovićem i Vučićem

Foto: FAH

DOPISNIK BBC-a iz Beograda Guy De Launey objavio je blog u kojem komentira posljednje prepucavanje između hrvatskog premijera Zorana Milanovića i srpskog premijera Aleksandra Vučića. Sukob su popratili i najveći svjetski mediji.

Ponašanje dvaju državnika usporedio je s ponašanjem djece na igralištu.

"Na jednoj razini ovo izgleda jako blesavo, "milo za drago" svađa koja je primjerena jedino na igralištu", napisao je.

"Srbija je Hrvatsku već tužila učiteljici"

"Hrvatska zaustavi promet kamionima iz Srbije, Beograd vraća istom mjerom, potom Zagreb zabrani svim vozilima sa srpskim registracijama ulazak na svoj teritorij. Srbija je Hrvatsku već tužila učiteljici - Europskoj uniji. Da u cijeloj priči postoji lopta netko bi već uvrijeđeno otišao kući s njom", nastavlja.

U ozbiljnijem dijelu upisa dopisnik je objasnio kako cijela stvar ima i ozbiljniju stranu, piše kako kod obje strane i dalje postoji bijes i zamjeranje koje potječe iz sukoba u ratu 90-ih godina.

Spomenuo je i kako je svečana proslava 20. obljetnice akcije Oluja kod Srba izazvala velik revolt, a Beograd je hrvatsko blokiranje granice, kaže De Launey, usporedio s ustaškim režimom i nacistima. S druge strane, tvrdi, Hrvatima je dovoljno spomenuti Vukovar.

Kolindu nazvao nacionalističkom predsjednicom

"Srbi su srušili grad 1991., masakrirali vojnike i civile te potjerali Hrvate da napuste područje koje su nazivali Republikom Srpskom Krajinom."

De Launey napominje i da su se odnosu u posljednjih 15 godina poboljšali, no iskazao je i zabrinutost zbog posljednjih sukoba koji bi mogli dovesti do turbulencija u regiji, "pogotovo ako će izbor nacionalističke predsjednice pratiti i pobjeda njene stranke HDZ-a na nadolazećim parlamentarnim izborima", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara