BIH i zemlje regije mogle bi ostati bez plina zbog sukoba Ukrajine i Rusije

Foto: Gazprom

RUSKI isporučitelj plina za Bosnu i Hercegovinu  "Gazprom Export" upozorio je državnu kompaniju "BH-Gas" da zbog zategnutih odnosa i sukoba Ukrajine i Rusije može doći u pitanje isporuka ovog energenta BIH, ali i državama regije te nekim članicama Europske unije, piše Dnevni avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao glavni razlog navedena je činjenica da glavni plinovod prema našoj regiji prolazi kroz Ukrajinu, koja vrlo lako Rusima može zabraniti da plin isporučuju kroz njezin teritorij.

"Trenutno nitko u svijetu ne može predvidjeti kako će se situacija razvijati u odnosima tih dviju zemalja, od čega i ovisi uredna opskrba. Do sada nije bilo nikakvih problema, a nemamo ni najava da bi ih moglo biti", rekao je direktor BH-Gasa, Mirza Sendijarević.

No, osim mogućih problema s isporukom plina zbog odnosa Ukrajine i Rusije, građani BiH bez ovog energenta mogli bi ostati i zbog nepodmirenih računa Gazprom Exportu. Iz BH-Gasa upozorili su, naime, da im Sarajevogas duguje gotovo 48 milijuna KM, uključujući i fakturu za veljaču od 11.090.254 KM.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara